EUR: 323,33 Ft
CHF: 291,40 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Nagykanizsa

Idős embereket fosztottak ki

Nagykanizsán is kifosztottak idős embereket azok az elkövetők, akiket most, egyelőre nem jogerősen, letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Járásbíróság. A trükkös tolvajok három hónap alatt több mint ötmillió forintot zsákmányoltak.

A három nő és egy férfi 2017 tavaszán határozta el, hogy idős emberek átverésével akar egy kis pénzt keresni. A bíróság megállapítása szerint így akarták biztosítani megélhetésüket. Március és május között országjáró körútra indultak, jártak Szegeden, Cegléden, Mátészalkán, Gyöngyösön, Székesfehérváron, Nagykanizsán és Zalaegerszegen is. A módszerük mindenütt ugyanaz a szakzsargonban trükkösnek nevezett átverés volt: valamilyen kitalált ürüggyel bekéredzkedtek a sértettekhez, akiket a konyhába kísértek, hogy ők ne lássanak rá a lakás többi részére. Az idős embereket a három nő közül kettő lefoglalta, beszélgetett vele, míg férfitársuk átkutatta a házat, és magához vette a megtalált készpénzt és a mozdítható, kisebb értéktárgyakat. Ezután egymás között elosztották a zsákmányt.


A bíróság megállapítása szerint a vádlottak negyedév alatt kilenc idős embert fosztottak ki, volt, ahonnan 200 ezer forinttal, s akadt, ahonnan több mint egymillió forinttal gazdagodva távoztak.

A vádlottak módszeresen átkutatták a lakásokat, és elvitték a készpénzt, értékeket (Illusztráció: Gergely Szilárd)

A négy vádlott közül – nem jogerősen – ketten letöltendő, ketten pedig felfüggesztett büntetést kaptak. Ítéletében a bíróság minden elkövető esetében enyhítő körülményként értékelte, hogy kiskorú gyermekekről kell gondoskodniuk, súlyosító tényezőként viszont a halmazati elkövetést, illetve azt, hogy egyre több az ilyen jellegű bűncselekmény.


Az elsőrendű vádlott esetében további enyhítő körülmény volt beismerő vallomása, megbánó magatartása, rendezett életvitele, illetve az, hogy hat sértettnek megtérítette az okozott kárt. A másodrendű vádlottnál is akadt pozitívum: a részleges beismerő vallomás, a kártérítési szándék és megromlott egészségi állapot, a másik oldalon viszont ott szerepelt érvként, hogy vele szemben egy másik büntetőeljárás is indult korábban, más ügyben, akárcsak a negyedrendű vádlott esetén.

A rendőrség már számos alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy egyedül otthon tartózkodó, pláne idősebb emberek ne engedjenek be idegent a lakásukba. Ha telefonon egyeztetett időpontra várnak valakit, szóljanak rokonaiknak vagy kérjék meg egyik szomszédjukat, hogy arra az időre menjen át. Az is fontos, hogy a megtakarításunkat lehetőleg ne tartsuk otthon, ám ha mégis nagyobb összeg van a házban, lakásban, erről ne beszéljünk senkinek, és idegenek előtt soha ne vegyük elő. Így megelőzhetők a hasonló bűncselekmények.

Kapcsolódó Cikkek