EUR: 325,88 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Extra

Így védekezzünk a szúnyogok ellen!

Noha a katasztrófavédelem hatalmas területeken irtja a szúnyogokat, így is van belőlük elég, és csípésük rettenetesen kellemetlen, főként az esti órákban. A héten 154 ezer focipályányi területen gyérítik a kis vérszívókat. 

Minden évben kellemetlenséget okoznak a szúnyogok, ám az elmúlt hetekben csaknem elviselhetetlen volt a jelenlétük. Ahol mi is szívesen tartózkodunk a nagy melegben, a kis vérszívók is ott jelennek meg: tóparton, folyóparton és kerti medencés házaknál. – A védekezés sokféle lehet. A szúnyogok például nem szeretnek bizonyos illatokat, a boltokban kapható szúnyogirtó spray-ket javaslom, ám szerencsésebb, ha azokat az ember nem a bőrére, hanem inkább a ruhájára permetezi. Ha tehetjük, kora reggel és szürkületben inkább hosszúnadrágban és hosszú ujjú felsőben legyünk, amelyen nem tudnak átcsípni – kezdte lapunknak dr. Bense Tamás orvos, aki az egészen kicsik védelméhez is szolgált néhány jó tanáccsal. – A csecsemőket és kisgyerekeket a babakocsira húzott szúnyoghálóval érdemes védeni. Az is jó lehet, ha a babakocsit lefújjuk szúnyogriasztóval, azonban vigyázni kell, hogy azt a kicsik ne lélegezzék be. Az egészen picik esetében pedig a lakásban sokszor használt, konnektorba dugható szúnyogriasztókat sem javaslom. Ami a csípéseket illeti, vannak olyan városi legendák, hogy ha a csípésbe egy keresztet karcolunk, akkor nem viszket majd, de ez badarság – nevetett az orvos. – Ha azonban hideg vizet eresztünk rá, és bekenjük a patikában kapható enyhítőkrémmel, sokkal jobb eredményt érünk el. Aki az átlagnál érzékenyebb, akinek a csípései nagyobbra dagadnak, jobban viszketnek, annak ilyenkor ajánlatos orvoshoz fordulnia, hogy írasson fel allergia elleni szert.


Profimedia, Panthermedia

Segít a katasztrófavédelem

A védekezésben és gyérítésben a katasztrófavédelem is segít.


– Nagyon sok helyen gyérítenek, a katasztrófavédelem azonban a legfertőzöttebb területeken szervezi a védekezési munkálatokat. A héten például 436 településen, százezer hektáron dolgoznak a kollégák, amit úgy kell elképzelni, mintha 154 ezer focipályát fektetnénk egymás mellé – mondta Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Hozzátette, hogy a héten ismét működik a légi szúnyoggyérítés, a falvakban pedig szüntelenül folyik a földi, autókról permetezett gyérítés. – Az irtószerektől nem kell félni, sem az emberekre, sem az állatokra, sem a növényekre nem károsak, csupán a szúnyogok ellen hatásosak – hangsúlyozta a szakértő.

Profimedia, BSIP

Szúnyogriasztó házi praktikák
Ha nem szeretnénk kemikáliákkal elriasztani a vérszívókat, néhány házi praktikát is alkalmazhatunk, amelyek állítólag szintén hasznosak.

Vanília: A szúnyogok gyűlölik az ember számára kellemes illatú vaníliát, így gyérítés céljából hasznos lehet néhány vaníliarúd vagy egy zacskó vaníliás cukor az ablakban.

Recept: Néhányan esküsznek arra, hogy egy különleges recept illatától egyenesen menekülnek a szúnyogok. Íme: 100 ml vízben összekeverünk szegfűszeget, fahéjat, citrom reszelt héját, köményt és vaníliaaromát.

Házi spray: Mivel a legtöbb spray kemikáliát tartalmaz, itt egy olyan, amely otthon is megtalálható hozzávalókból összeállítható. Gyógyszertári alkoholból, vaníliaaromából, citrom- és eukaliptusz- vagy levendula-illóolajból áll. Az elkészítése is igen egyszerű: áztassuk a citromot forró vízben, amíg ki nem hűl, szűrjük le, majd keverjük össze a többi hozzávalóval.

Az irtás ellenére rengeteg a vérszívó, és egyre több fajtája lakmározik a vérünkből. Hazánkban a legtöbb még mindig ártalmatlan, ám a folyamatos felmelegedéssel a különlegesebb, veszélyesebb fajok is megtalálhatók már a kontinensen. Legutóbb épp Spanyolországból érkeztek olyan hírek, hogy tigrisszúnyog által terjesztett chikungunyaláztól betegedtek meg izlandi turisták.

Profimedia, Depositphotos Inc.

Védjük a négylábúakat is
A szúnyogok szaporodásával megnőhet a szívférgesség kialakulásának esélye négylábú kedvenceinknél. A hazai vizsgálatok megállapították, hogy három szúnyogfajta is hordozhatja a szívféreg lárváit, amelyek veszélyesek az állatokra. Így a kullancsokhoz hasonlóan egyre nagyobb figyelmet követel a szúnyogok elleni védelem. Ajánlatos állatorvoshoz fordulni, és vérvizsgálattal eldönteni, hogy milyen védekezési módot tudunk alkalmazni kedvencünk esetében.

Kapcsolódó Cikkek

 • 55 évesen lett bikinimodell

  55 évesen lett bikinimodell

  Az 55 éves Kathy Ja­cobs élete álma vált valóra azzal, hogy a Sports Illustrated leszerződtette fürdőruha-bemutatójára Miamiban.

 • 50 éve hódítottuk meg a Holdat

  50 éve hódítottuk meg a Holdat

  „Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek” – mondta Neil Armstrong, amikor 50 évvel ezelőtt a Holdra lépett. Valóban óriási ugrás – az emberiség egyik legnagyszerűbb teljesítménye – volt, hogy elhagytuk a Földet, és nyomot hagyhattunk az égitest felszínén.

 • Ősszel új lemezzel jelentkezik Iggy Pop

  Ősszel új lemezzel jelentkezik Iggy Pop

  Stúdióalbumot készített Iggy Pop. A 72 éves amerikai rockénekes, aki július 24-én a Budapest Parkban ad koncertet, három év szünet után rukkol ki új lemezanyaggal: a Free szeptember 6-án jelenik meg.

 • Ejtették az egyik vádat Kevin Spacey ellen

  Ejtették az egyik vádat Kevin Spacey ellen

  Kevin Spacey egyik szexuális zaklatási ügyét ejtette egy amerikai bíróság, mert a színészt vádló sértett nem volt hajlandó tanúskodni a bíróságon – számolt be róla a BBC News.