2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Belföld

Ingyenessé válhat a nyelvvizsga

2018. január 1. óta állami támogatás téríti meg az első sikeresen teljestett államilag elismert nyelvvizsga árát. A sikeres nyelvvizsga bizonyítványt szerzők a Magyar Államkincstárnál igényelhetik vissza vizsgadíjukat, így ingyenessé válik nyelvvizsgájuk.

A legtöbb vizsgázó a nyelvvizsga bizonyítványt felsőoktatási felvételijéhez vagy diplomája kiadásához kívánja felhasználni. A nyelvvizsgázók száma így a 14-28 éves korosztály között a legmagasabb. Ők már az un. számítógépes környezetben felnevelkedett generáció, akik képzésük-oktatásuk során is modern infokommunikációs eszközöket használnak.


A nyelvvizsgára számítástechnikai eszközökkel készülnek, az idegennyelv tudásukat szintén ilyen eszközökön végzett munkájuk során használják. Eddig ebből a folyamatból egy lényeges fázis hiányzott, a nyelvvizsga letételének számítógépes lehetősége, a nyelvtudás mérése számítógépes nyelvvizsgával.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat – hazánk egyik legrégebbi civil közhasznú szervezete – több évtizedes nyelvoktatási és nyelvvizsgáztatási tapasztalatát felhasználva dolgozta ki az első hazai fejlesztésű számítógépes nyelvvizsgát. A fejlesztések 2008-tól 2017-ig tartottak.


Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjától 2018 áprilisában kapta meg a hazai fejlesztésű rendszer az állami elismertséget. Négy sikeres vizsgaidőszakban több száz eredményes vizsgázó próbálta ki az új szisztémát, az eszközöket, feladatokat az ország 9 vizsgahelyszínén. A megkérdezett vizsgázók a gyorsaság és egyszerűség miatt választották a TIT-iXam nyelvvizsgát.

A vizsga felépítése követi a magyarországi hatósági előírásokat, gyors és rugalmas lebonyolítású, egy nap alatt letehető.

A számítógépes javítás és eredményközlés óriási előnye, hogy a nyelvvizsgázó 7 munkanap után értesül a sikeres vagy sikertelen teljesítésről, így hamar fel tudja használni vizsgaeredményét, vagy lehetősége van más megoldásokat keresni.

A vizsgarendszer létrehozását az egyszerűség, átláthatóság, megbízhatóság alakította. Jól tudják felhasználni a lehetőséget azok a vizsgázni vágyók, aki a digitális kommunikációban otthonosan mozognak.

A felsőoktatási felvételihez 2020-tól kötelező lesz az államilag elismert nyelvvizsga megszerzése, ami a digitális technika felhasználásával könnyedén teljesíthető.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek