EUR: 351,54 Ft
CHF: 329,95 Ft
2020. július 02., csütörtök
Ottó

Program

Izgalmas programokkal érkezik a Múzeumok éjszakája – íme a részletek

Változatos, izgalmas programokkal vár mindenkit június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakája. Összegyűjtöttünk pár fővárosi programot és minden fontos információt!

Hova menjünk?


Ezen az oldalon https://muzej.hu/hu  az összes programot és információt megtaláljuk, mi is összegyűjtöttünk párat:

Szépművészeti Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út 41.
20:00 – 20:30
A bűbájos Gabrielle. Tárlatvezetés a Renoir: Fekvő női akt című kamara-kiállításban – Lovass Dóra
Találkozási pont: Földszint, a kiállítás bejárat és a Klasszikus ókor című kiállításoknál.


MTI/Máthé Zoltán

A Fekvő női akt a magyar kormány támogatásával megvásárolt remekmű a gyűjtemény elmúlt 100 évének legértékesebb szerzeményezése. Az 1903-ban festett akt 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) került magyar tulajdonba, és a Szépművészeti Múzeum más korabeli impresszionista festményekkel, többek között Cézanne, Gauguin és Pissarro munkáival együtt mutatja be a közönségnek augusztus 20-ig – közölte a tárlat csütörtöki sajtótájékoztatóján az intézmény főigazgatója. Az idős mester olyan elégedett volt az akttal, hogy négy évig magánál tartotta, és két újabb verzióban is megfestette. Az első változat került most a Szépművészetibe, míg a későbbi verziókat olyan világhírű gyűjtemények őrzik, mint a párizsi Musée d’Orsay és Musée de l’Orangerie – emelte ki a tárlat kurátora.

Nyugati Pályaudvar Királyi Váróterem
(Nyugati pályaudvar 10. vágánya mellett)
2019. június 22., 18:00 – 2019. június 23., 01:00
Királyi Váróterem bemutatása
Az este folyamán minden egész órákor negyedórás előadást tartanak a váróterem történetéről.
Kezdési időpontok: minden egész órakor
A program időtartama: 15 perc

A párizsi Eiffel iroda által tervezett Budapest-Nyugati pályaudvar patinás nevezetessége a Királyi váróterem, mely I. Ferenc József és felesége Erzsébet királyné ’Sisi’ számára készült. A Nyugati pályaudvar központi épületében került elhelyezésre Ferenc József látogatása alkalmából és tiszteletéből az úgynevezett Királyi váróterem. A váróterem három fő helyiségből álló, állófogadásra is alkalmas létesítmény, melyben a helyiségek funkcionális sorrendet követve építészetileg is alárendeltségben egészítik ki a fogadótermet. A fogadóterem, az Erzsébet terem, valamint a Királyi tárgyaló szerves egységet alkot, melyet kiegészít a nyárikert (jelenleg kisebb területtel), és a járulékos helyiségek (konyha, mellékhelyiségek).

Postamúzeum
1068 Budapest, Benczúr u. 27.
18:00 – 23:00
A Postamúzeum különleges programmal készül:
“Ha feladod, szabadulsz! Légy részese egy valódi kriminek szabadulós játékunkban! Egy rejtélyes emberrablás gyanúsítottjaként 30 perced van, hogy tisztázd magad, és megtaláld az igazi elkövetőt. Vajon egy morzekód, egy megcsörrenő telefon vagy egy amerikai lakat vezet el a megoldáshoz? A részvétel regisztrációhoz kötött, 4-6 fős csapatok jelentkezését várjuk. Előzetes regisztráció szükséges: [email protected]” – írták. 18-20 óráig Grafológiai gyorselemzés is lesz, a látogatók kézzel írt levelei alapján.

Terror Háza Múzeum
Múzeumok Éjszakája a Terror Háza Múzeumban

“A Terror Háza Múzeumban szokás szerint este hattól hajnali kettő óráig várjuk az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján. Elmondjuk, hogy tudd! című előadássorozaton a Terror Háza Múzeum történészei tartanak rendhagyó történelemórákat. Felhívjuk tisztelt látogatóink figyelmét, hogy június 22-én a múzeum nyitva tartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat. Az utolsó belépés ideje: éjjel 1 óra 30 perc.” – írták.

Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága
1054 Budapest, Steindl Imre utca 8.
18:00-23:45
Idén először vesz részt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága az országosan megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakája program sorozaton.
“Az eseményen be kívánjuk mutatni a szervezetünk múltját és jelenét, ezzel is közelebb hozva szervezetünket a társadalomhoz. A programjaink ingyenesek előzetes regisztrációhoz nem kötöttek” – írták.

Magyar Nemzeti Galéria
1014 Budapest, Szent György tér 2.
– Éjszakai Panoráma a kupolából
– A Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteménye inspirálta közös önismereti játék.
“Barangolj a festmények között, keresd az saját utadat, járd végig az állomásokat, dönts lelkialkatod és ízlésed szerint, míg meg nem találod saját festményalteregódat.”

Fradi Múzeum
1091 Budapest, Üllői út 129.
10:00 – 00:00 – Fotózkodás a bajnoki trófeával
18-19 óra között Nyilasi Tibor lesz a Fradi Múzeum exkluzív vendége, akivel legendás pályafutásáról és edzői karrierjéről is beszélget. A beszélgetést követően lesz lehetőség közös fotó elkészítésére, valamint dedikálásra is.

Petőfi Irodalmi Múzeum
1053 Budapest, Károlyi u. 16.
18:00 – 23:45
– Garázsvásár (Régi, bontott kiállítások anyagaiból, kézirat- és fotómásolatok, kasírozott képek, szövegek, tárgyak, minden, ami egy kiállítás után még újrahasznosítható.)

Olimpiai bajnok a rendezvény arca
Liu Shaolin Sándor: Lenyűgöz a letűnt idők lenyomata
Milyen gondolataid, érzéseid támadtak, amikor felkértek a rendezvény arcának? Korábban jártál már a Múzeumok Éjszakáján?

Liu Shaolin Sándor Fotó: Cser Dani

Természetesen jártam. Mindig hatalmas élmény számomra múzeumokban tölteni a Szent Iván-éjt. Mivel ilyenkor már javában folyik a felkészülésünk a következő versenyszezonra, tavaly a munkatársaimat kértem meg rá, hogy – az utolsó utáni pillanatban – érdeklődjék meg, hová látogathatnék még el. Hatalmas megtiszteltetés és öröm, hogy első sportolóként népszerűsíthetem ezt a nagyszerű rendezvénysorozatot.

A mindennapjaidban hogyan jelenik meg a kínai és a magyar kultúra kettőssége? Milyen elemeket emelsz át az életedbe a kínai kultúrából, és milyeneket a magyarból?

Ugyanúgy megünneplem a karácsonyt, mint a kínai holdújévet. Büszke vagyok a kínai származásomra, de Magyarország a hazám. Itt születtünk, itt jártunk iskolába, itt él a családunk, és itt élnek a barátaink. A két kultúrában közös és meghatározó a családszeretet. Amikor felmegyünk a testvéremmel a pályára, nagyon figyelünk egymásra, mivel az a célunk, hogy mindketten a legjobban teljesítsünk. Néha félve vágunk neki, hiszen tudjuk, hogy ez még nagyobb koncentrációt igényel, és sokkal veszélyesebb, mint ha csak mi magunk számítanánk. Ilyenkor elfelejtenek korizni a többiek. Tudják, hogy egy csapatban vagyunk, de hogy testvérek is, akik önzetlenül segítik egymás sikereit, ezzel már nem tudnak mit kezdeni. Teljesen összezavarjuk a mezőnyt, mindenki csak fogja a fejét, mint legutóbb az Európa-bajnokságon is. Szerencsésnek érzem magam, hogy egy családból ketten is olimpiai bajnokok vagyunk. Ráadásul együtt lettünk azok. Nagyon sokat dolgoztunk ezért, egy itthon eddig kevésbé ismert sportágat kipróbálva, felépítve. Együtt. A teljes interjút a Múzeumok Éjszakája oldalán, ITT olvashatják.

1900 forint a felnőtt karszalag
– A budapesti Múzeumok Éjszakája belépőjegy-karszalagok megvásárolhatók a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve a BKK jegypénztáraiban, valamint a jegymester.hu weboldalon is. Vidéken belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatóak.
Budapesten a felnőtt karszalag 1 900 Ft-ba, a gyermek (érvényessége 6-18 éves kor között) karszalag 800 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes.
– Idén először támogatói/VIP jegy is választható 10 000 Ft-os áron, ezt CSAK online, a jegymester.hu weboldalon keresztül lehet megvásárolni.
A támogatói/VIP jegyet vásárlók azon kívül, hogy sorbanállás nélkül tudnak bejutni a rendezvény ideje alatt a múzeumokba, a jegyár felével, azaz 5 000 Ft-al támogatják az általuk kiválasztott múzeumot.
– A fővárosban megvásárolható karszalag belépést biztosít az összes budapesti csatlakozott múzeum és résztvevő kulturális intézmény minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is.
– A karszalaggal rendelkező látogatók igénybe vehetik a Múzeumi buszjáratokat és a Múzeumi elektromos kisautókat. Ezen kívül idén is használhatók kedvezményes feltételekkel a GreenGo elektromos kisautói.
– A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre, Nagykanizsára, Szentesre, Szegedre, Debrecenbe, Püspökladányba, Szolnokra, Jászkísérre, Mátészalkára, Pécsre, Miskolcra, Vámosgyörkre, Sopronba, Nagycenkre, Győrbe és Szombathelyre mint kiemelt helyszínre azoknak, akik vonattal utaznak a Múzeumok Éjszakája 2019. június 22-én estétől másnap hajnalig tartó rendezvényeire.

Kapcsolódó Cikkek