EUR: 325,89 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Extra

José Cura: Közel érzem magamhoz Istent

José Cura énekelte Puccini Turandot című operájának főszerepét a Margitszigeti Szabadtéri Színpad múlt heti előadásában. A sztártenorral az éjszakába nyúló, eső nehezítette főpróbák után beszélgettünk magyarországi szerepléséről, tehetségről és az istenhitről.

Egyszer azt mondta, hogy imádkozik azért, hogy a művészi küldetése békét hozzon mindenkinek. Közel érzi magát Istenhez?


Ez attól függ, mit értünk Isten alatt. Ha az intézményesített vallást érti ezalatt, az egyházat, akkor nem annyira. De ha Istenről önmagáról beszélünk, akkor kijelenthetem, hogy igen, közel érzem magamhoz Istent.

Egyesek szerint a művész közvetít a feljebbvaló és a közönség között.


Igen, mint egy médium. De ez nem csak a művészek sajátja, hiszen ez a virág, ez a csodás rózsa, vagy a nap, egy fa is az emberek és Isten között közvetít. Ez egy nagyon egyszerű kérdés, nem is kell ennél jobban bonyolítani: minden létező élőlény Isten jelenlétéről beszél. Aki művészként ennél többet gondol magáról, annak problémája van az egójával.

Amikor nyolcéves volt, a tanára úgy vélte, jobb ha nem foglalkozik a zenével. Miért?

Mert úgy gondolta, hogy túl fiatal vagyok ahhoz az élethez, amit a komolyzene megkövetel. Nagyon bölcsen azt javasolta, hogy valami mással foglalatoskodjak, és ebben teljesen igaza volt, mert nekem akkor gyereknek kellett lennem, nem pedig a zongora mellett üldögélni. Többek közt ennek a tanácsnak is köszönhetem azt, aki most vagyok. Rögbiztem, játszottam mint mások, ennek köszönhetően csodás gyerekkorom volt, és most mégis itt ülök zenészként, vagyis a végzet akkor is utolér, ha próbálod elkerülni.

Domingo, Carreras és Pavarotti mellett önt úgy szokták emlegetni, mint a negyedik tenort. Mit gondol erről a címről?

Ez csak hangzatos megnevezés a sajtóban, még a kilencvenes években született, amikor a karrierem kezdődött.  Akkoriban a Három Tenor rendkívül népszerű volt, ezen a néven járták a világot, és én voltam az új generáció egyik legelső tagja, de már ennek is legalább harminc éve. Pavarotti meghalt, Domingo baritont énekel, én pedig csak egy tenor énekes vagyok, aki  maximalista a munkájában, és – mivel szerencsés pillanatban vagyunk – sok más csodás énekessel együtt.

Emlékszik az első felkérésére, amit Európában kapott?

Az első Genovában volt, 1991 júliusában, egy szabadtéri koncerten, ha nem tévedek, huszonötödikén. Ez egy nagyon különleges nap volt, olyasmi mint amikor az első gyermeked megszületik, az ő születésnapját sem felejted el! Mindössze 28 éves voltam, felkavaró és érzelmes visszagondolni az akkori önmagamra.

Milyen a kapcsolata a hazájával? Fontos volt önnek, hogy Argentínában is elismerjék?

Harminc éve Európában élek, ebből húszat Spanyolországban töltöttem. Amikor fiatalok vagyunk, azt hisszük, hogy bizonyítanunk kell. De ebben a korban már csak teszed a dolgod, és a tetteid beszélnek önmagukért, nem fontos hogy bizonyíts, és ez tudás is a korral jön. Ugyanúgy szeretem Argentínát, mint amikor megszülettem, semmi nem változott. Az ország, a polgárai, a barátaim ugyanúgy éreznek, büszke argentínok, és mindenhol lesz olyan, aki nem kedvel, ez az élet velejárója. Egy biztos, gyakrabban szeretnék jelen lenni a szülőhazámban, mint most, de én csak akkor mehetek oda, ha meghívnak, nincs szabad bejárásom Argentínába.

Mit csinál Budapesten, amikor nem dolgozik?

Nincs olyan, én mindig dolgozom, legalábbis nem tudok felidézni olyan pillanatot, amikor lett volna időm másra. Fogalmam sincs, mit csinálnék Budapesten, ha nem kellene dolgoznom. Nézze, ez a szabadnapom: reggel óta próbáltam, aztán fogadás, szereplés és most itt ülök magával!

Kapcsolódó Cikkek

 • 55 évesen lett bikinimodell

  55 évesen lett bikinimodell

  Az 55 éves Kathy Ja­cobs élete álma vált valóra azzal, hogy a Sports Illustrated leszerződtette fürdőruha-bemutatójára Miamiban.

 • 50 éve hódítottuk meg a Holdat

  50 éve hódítottuk meg a Holdat

  „Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek” – mondta Neil Armstrong, amikor 50 évvel ezelőtt a Holdra lépett. Valóban óriási ugrás – az emberiség egyik legnagyszerűbb teljesítménye – volt, hogy elhagytuk a Földet, és nyomot hagyhattunk az égitest felszínén.

 • Ősszel új lemezzel jelentkezik Iggy Pop

  Ősszel új lemezzel jelentkezik Iggy Pop

  Stúdióalbumot készített Iggy Pop. A 72 éves amerikai rockénekes, aki július 24-én a Budapest Parkban ad koncertet, három év szünet után rukkol ki új lemezanyaggal: a Free szeptember 6-án jelenik meg.

 • Ejtették az egyik vádat Kevin Spacey ellen

  Ejtették az egyik vádat Kevin Spacey ellen

  Kevin Spacey egyik szexuális zaklatási ügyét ejtette egy amerikai bíróság, mert a színészt vádló sértett nem volt hajlandó tanúskodni a bíróságon – számolt be róla a BBC News.