EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Sport

Kenderesi csak a világbajnokságig fogja vissza magát

Kenderesi Tamás szinte „kiéhezve” utazik el a július 12-én rajtoló dél-koreai úszó világbajnokságra. Az olimpiai bronzérmes versenyző szinte edzésből próbálja a lehető legjobbat kihozni magából a vb-n. Korábban már bevált a módszer.

Kenderesi 2017-ben alighanem a kelleténél többször versenyzett, és mivel a visszajelzések optimizmusra adtak okot, úgy gondolta, a 2017-es budapesti vizes világbajnokságon neki áll a zászló. Felkészülésének hajrájában viszont valami félresikerülhetett, mert az olimpiai harmadik helyezett pécsi úszó a 200 méteres pillangó döntőjében érem nélkül maradt, csak negyedik lett.


Pillangó helyett a gyorsra koncentrál majd

– Rájöttem, hogy két éve nem volt sok értelme az igyekezetnek, mert a világbajnokság döntőjében hazai pályán sem tudtam jobb időt kisajtolni magamból, mint egy hónappal korábban a főpróbának kinevezett római versenyen – nyilatkozta az SzPress Sporthírszolgálatnak  Kenderesi. – Ahol a dél-afrikai Le Clos és a japán Szeto is nekem gratulált, Budapesten viszont fordult a kocka, mindketten elém kerültek, rajtuk kívül az ezüstérmes Cseh Laci is. Okulva a történtekből már a tavalyi glasgow-i Európa-bajnokság előtt is igyekeztem annyira visszafogni magamat, amennyire csak lehetett, és meg is szereztem az ezüstérmet. Ezt az új taktikát követem idén is, a közelgő dél-koreai világbajnokság előtt.  Egyre inkább biztos vagyok abban, hogy nekem az edzések hatékonyságára, a feladatok pontos végrehajtására kell leginkább összpontosítanom, mert nem visz előre, ha a felkészülés közben, ahogy mondani szokás, edzésből, itt vagy ott kipróbálom magamat. Minden versenyt nagyon komolyan veszek, ezért csak akkor szeretem megmérettetni magamat, ha már igazán jó formában vagyok. Elbújni persze nem kell, és nem is szabad az ellenfelek elől, de az én esetemben a mentális energiák felszabadításánál körültekintőnek, vagy ha úgy tetszik, takarékosnak kell lenni. Két éve úgy voltam magammal, hogy szétszedem a vizet, aztán, amikor jött a vb, azzal szembesültem, hogy fejben nem vagyok elég erős. A márciusi országos bajnokság óta egyszer sem versenyeztem, ennél jobban aligha éheztethettem volna ki magamat az év csúcseseménye előtt.

Persze nem csak a tartalékok feltöltése miatt maradt távol több versenytől is az idén, de áprilisban térdszalagsérülést szenvedett, és teljesen át kellett alakítania az edzéseit.


– Kényszerűségből ki kellett kapcsolnom a lábtempót, és mindent a karokkal kell megoldanom. Egész jól ment így, gond inkább az volt, hogy még az edzés felénél sem tartottam, amikor már úgy éreztem, hogy leszakadnak a vállaim. Másfél hónap is eltelt, amikor végre úgy tehettem oda magamat, ahogy a sérülés előtt. Ehhez sok gyógytornára és speciális erősítésre volt szükség. Meg jó adag kitartásra – folytatta Kenderesi, akinek nem az idei vb lesz az első olyan versenye, ahol mindent egy lapra tesz fel, azaz a 200 pillangóra. Ez kockázatot jelenthet, de ugyanúgy könnyebbséget is, mert csak két versenynapra, az elsőn elő- és a középfutamokra, a másodikon a döntőre kell összpontosítania. Feltéve, hogy a tervei szerint alakulnak a dolgok.

– Erre vagyok kiképezve, de arra is, hogy át tudjak jutni az ismert és az ismeretlenségből előbukkanó akadályokon is. Az egyik ilyen a 17 éves amerikai Gianluca Urlando fricskája lehet, aki a múlt héten 1:53.84-re javította az egyéni csúcsát, ami idén a világ harmadik legjobbja. Majd meglátjuk, hogy mire viszi, ha beteszik az amerikai vb-csapatba, de számomra sokkal fontosabb az, hogy sikerül-e kijavítanom a 2017-es bizonyítványomat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Melbourne 2025-ig a versenynaptárban marad

  Melbourne 2025-ig a versenynaptárban marad

  A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media új szerződést kötött az Ausztrál Nagydíjnak otthont adó Melbourne-nel, így az Albert Parkban lévő versenypálya 2025-ig biztosan a versenynaptárban marad.

 • Siklósi Gergely: Végig magabiztos voltam

  Siklósi Gergely: Végig magabiztos voltam

  Ahogy az egész nap során, úgy a döntőben is önbizalommal telve vívott Siklósi Gergely, aki pénteken aranyérmet nyert a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

 • Szárnyaltak a zöld sasok

  Szárnyaltak a zöld sasok

  A Ferencváros labdarúgócsapata 3-2-re legyőzte a bolgár Ludogorecet, így kettős győzelemmel jutott be a Bajnokok Ligája selejtezősorozatának második fordulójába.

 • Pótvizsga vár a pólós lányokra

  Pótvizsga vár a pólós lányokra

  Az orosz pólós lányok nemcsak szebbek – ha még lehet ilyesmit állítani politikailag túl korrekt világunkban –, de jobbak is a férfiaknál, nem véletlenül nyertek olimpiai bronzérmet. Így aligha számíthattak békés, sima mérkőzésre Keszthelyi Ritáék a kvangdzsui vb-n a csoportelsőségért vívott harcban.