EUR: 325,80 Ft
CHF: 294,20 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Egyéb Ózd

Kevés lesz az idei méztermés

A szélsőséges időjárás nemcsak az emberekre, hanem a növény- és állatvilágra is rossz hatással van. Megérzik ezt a méhészek is, akik ebben az évben a többéves átlagtermelésnek csupán nagyjából a felét tudják majd kipergetni.

A mondás szerint a májusi eső aranyat ér, csakhogy ebben az évben ez az eső túl hideg volt, és éppen az akácvirágzás napjaiban hullott nagy mennyiségben. Erre jöttek olyan méhegészségügyi problémák, amelyek hatalmas károkat okoztak a családokban, sok bogár elpusztult. A laboratóriumokban nem tudták bizonyítani az okokat, de a szakemberek azt feltételezik, hogy több – egyébként engedélyezett – növényvédő szer, amelyek egymással kölcsönhatásba kerültek használatuk során, állhat a megsemmisülés hátterében.


Fotó: Lokál
A Bükk akácosai átlagos időben jó méztermést biztosítanak

Balla György, az észak-borsodi térség ismert méhésze, a Kazincbarcika és Környéke Méhész Egyesület elnöke hosszú évek óta utaztatja a kaptárjait. A korai akácvirágzáshoz rendre a Nyírségben telepedik le, majd hazatér Tardonára a későbbi bükki akácvirágzásra. Idén ez a terve nem vált valóra, mert az időjárás miatt 21 napra kellett nyújtani a nyírségi gyűjtés időszakát, amiből csupán négy volt az igazi gyűjtőnap. Mindez meglátszott a pergetés eredményén is. Most mentőakcióként a Kunságba szállítja a méheit, ahol  a napraforgó virágzásából szeretne annyi mézet gyűjteni, ami a betelelő mennyiséget fedezi. Úgy véli, ez a rendkívüli év sok amatőr méhész kedvét elveszi ettől a munkától, és csak a szakma kitartó képviselői, a minőségi mézet termelő méhészek maradnak talpon.

Fotó: Lokál
Balla György optimista: jövőre jobb lesz

Fotó: Lokál
Nem rajtuk múlt az idei eredmény

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.