EUR: 345,98 Ft
CHF: 320,06 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Belföld

Kiemelték a hullámsírból a Hableányt

Tegnap reggel 6 óra magasságában megkezdődött a május 29-én elsüllyedt Hableány kiemelése a Dunából. Az akció délután kettőig tartott. Négy holttestet találtak a hajó belsejében a búvárok, köztük a turistahajó magyar kapitányáét.

Már hétfő este elindult a Clark Ádám úszódaru, hogy pozícióba helyezkedjen az elsüllyedt Hableány kiemeléséhez. A művelet kedd reggel 6-kor meg is kezdődött, a szakemberek pedig négy fázisban emelték ki a roncsot. Először a kapitányi hídig emelték meg a hajót, majd a teremszintig, utána a vízvonalig, végül az egész járművet a felszínre hozták, és az előre odakészített uszályra helyezték.


Az első fázis után a búvárok bejutottak a hajótestbe, kiszivattyúzták a vizet, a munkálatokat akadályozó tárgyakat eltávolították. A szakemberek felkészültek a Hableányból esetlegesen kiömlő üzemanyag felfogására is, mivel a hajótestben 1400 liter gázolaj volt.

MTI/Mohai Balázs

 

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy a roncsot a csepeli szabadkikötőbe szállítják, és baleseti helyszínként vizsgálják át. Gál közölte: a Budapesttől délre eső teljes mederszakaszon megduplázott létszámmal keresik tovább az eltűnt személyeket.


A Hableány baloldalán egyébként jól látszik egy nagy sérülés is, amit vélhetően a Viking szállodahajó okozott, amikor nekiütközött.

 

Még négy embert keresnek

A búvárok négy holttestet hoztak ki a Hableány roncsából 8 óra 20 percig. Köztük volt egy hatéves dél-koreai kislány és a hajó 58 éves magyar kapitánya, L. László is, akit a kapitányi hídban találtak meg. A hajón összes 35-en tartózkodtak a baleset pillanatában. A tragédia után közvetlenül hét embert sikerült kimenteni, hét embernek pedig csak a holttestét találták meg.  A hajó magyar matrózának, Pethő Jánosnak a testét június 5-én a Szabadság hídnál találták meg. Jelen pillanatban még négy embert keresnek.

MTI/Mohai Balázs

 

Hajós temetést kapnak a magyarok

A Hableányt üzemeltető társaság saját halottjának tekinti a tragédiában elhunyt két magyart. Tóth Mihály, a Panorama Deck Kft. szóvivője közleményében azt írta: a vállalat minden tagja gyászolja a tragédiában elhunyt kollégáit és az utasokat. Hozzátették: ha a közvetlen hozzátartozók elfogadják, és kollégáik másként nem végrendelkeztek, akkor hajós temetésen búcsúznak majd el tőlük.

Bezuhant a Dunába

Bezuhant a Dunába a mentés egyik résztvevője a kiemelés helyszínén, amikor megpróbált átmászni a pontonra egy gumicsónakból. A tanácsadóként dolgozó férfi alatt megcsúszott a létra, ezért a Dunába zuhant. A férfit a mentőmellénye egyből felhozta a felszínre, majd egy fekete gumicsónak segítségével felmászott egy hajóra.

MTI/Lakatos Péter

 

A belügyminiszter is a helyszínen volt

Pintér Sándor belügyminiszter is jelen volt a kiemelésnél. A politikust egy rendőrségi hajó szállította a Margit hídhoz, ahol Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója fogadta.

MTI/Máthé Zoltán

 

A mentés percei

6 óra: A szakemberek megkezdik a kiemelést


MTI/Mónus Márton

 

7.29: Kibukkan a vízből a Hableány kapitányi hídjának a teteje

MTI/Mohai Balázs

 

8.05: A teljes fedélzet a víz fölött van

MTI/Máthé Zoltán

 

10.02: A hajó orra és fara is kikerült a vízből, a jármű vízszintesen áll

MTI/Mónus Márton

 

13.35: A Hableány rákerül az elszállítására odakészített uszályra

MTI/Lakatos Péter

 

Adatok

Vízszint: 415 cm

Hevederek hossza: 100 m

Hajó hossza: 27,2 m

Hajó szélessége: 4,8 m

Hajó magassága: 5,2  m

Súlya: 50 tonna

Clark Adám úszódaru teherbírása: 200 tonna

 

 

További cikkek

Kapcsolódó Cikkek