EUR: 332,35 Ft
CHF: 302,51 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Belföld

Kitüntették a Hableány életmentőit

Bátorságért érdemjelet, Rendkívüli helytállásért érdemrendet és arany fokozatú kitüntetést adott át Pintér Sándor belügyminiszter azoknak, akik részt vettek a dunai hajótragédia utáni mentésben és a Hableány kiemelésében.

A katasztrófavédők, a TEK munkatársai, a rendőrség és a honvédség egyenruhásai, valamint a dél-korai küldöttség is részt vett a csütörtöki megemlékezésen, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter tartott. Az eseményen egyperces néma csenddel emlékeztek a Hableány 28 áldozatára, akikért 28-szor kongatták meg a harangot.

– A  kitüntetettek példaértékű kockázatvállalással, bátorságot, helytállást tanúsítva, másokat elrettentő természeti körülmények között, fáradságot, félelmet nem ismerve dolgoztak – mondta Pintér, aki egyúttal részvétét fejezte ki a magyar kormány nevében a hozzátartozóknak és az ázsiai ország vezetőinek. Hozzátette, Magyarország számára fájó, hogy az áldozatok közül 33-an vendégként, turistaként tartózkodtak az országban. A tárcavezető kiemelte: a dunai hajótragédia után a magyar nemzet egy emberként küzdött.

MTI/Mónus Márton

Pintér Sándor köszönetet mondott a koreai külügyminisztériumnak, az ország budapesti nagykövetségének, katonai attaséjának, valamint a hajó kiemelésében és az áldozatok felszínre hozásában részt vevő búvároknak. Bátorságért érdemjellel tüntetett ki hat civil búvárt és négy hatósági személyt. A Rendkívüli helytállásért érdemrend arany fokozatában részesült Hajdu János, a TEK főigazgatója, a szervezet vezetőségének több tagja, valamint számos rendőr és katasztrófavédelmi beosztott mellett Gyenei Gyula, a Clark Ádám úszódaru kapitánya, az ütközés utáni mentést a környező hajókról végző hét civil és egy szabadnapos rendőr.

Május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó hét másodperc alatt maga alá gyűrte a Hableány turistahajót. Mindössze heten élték túl a katasztrófát, 28 ember életét vesztette, köztük a kétfős magyar személyzet. Három személyt még keresnek.

Számokban

– 1000 rendőr és 274 szolgálati jármű vett részt a mentésben.

– 60 nyomozó vizsgálja a baleset körülményeit.

– 4500 oldalnyi dokumentum készült a nyomozás során.

– 8 órán keresztül vizsgálták a Vikinget a balesetet követően, ezalatt 5 ezer fotót készítettek.

– 26 órán keresztül tartott a kiemelés után a Hableány szemléje.

– 230 embert hallgatott meg a rendőrség, további 78-at tanúként hallgattak ki.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Vidéken a kormánypártok, Budapesten az ellenzék győzött

  Vidéken a kormánypártok, Budapesten az ellenzék győzött

  A főpolgármester-választást az ellenzék közös jelöltje nyerte a vasárnapi önkormányzati választásokon; a fővárosi kerületek többségében ellenzéki, a megyei jogú városok többségében viszont kormánypárti jelöltek győztek, és mind a 19 megyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP került többségbe.

 • Ilyen a Google új közlekedési alkalmazása

  Ilyen a Google új közlekedési alkalmazása

  Kevesen vették észre, de egy ideje már Magyarországon is elérhető a Google gyalogos közlekedést segítő funkciója, a Live View. Az okostelefonos alkalmazás az úti cél beírását követően valós környezetbe vetített jelzésekkel mutatja meg a helyes utat.

 • Rekordlóerő

  Rekordlóerő

  Fantasztikus látványt nyújtott Richter Kevin, amikor a Richter Flórián Cirkusz debreceni előadásán elképesztő mutatvánnyal készült megdönteni a Guinness-rekordot.