EUR: 323,68 Ft
CHF: 291,27 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Belföld

Korrupt banda, belső mutyik: Saját pártját ekézi Szanyi Tibor

„Ez így nem párt! Ez így csak egy degenerálódó belterjes klub, ahol a politikai témakészlet elapadt, s jobbára az itt-ott fellelhető apróbb krajcárok után kapirgálunk” – ezzel a szokatlanul erős kritikával illette az MSZP-t az Európai Parlamentből kibukó Szanyi Tibor hétfői nyílt levelében, miután pártja alig több mint hat százalékot kapott az EP-választáson. A politikus erősebbnél erősebb kifejezéseket használva osztotta ki Tóth Bertalan pártelnököt, a Párbeszéddel való szövetséget, valamint a szocialista párt elmúlt időszakát. A csalódott Szanyi egyúttal egy mozgalom létrehozását is felvetette, és azt is, hogy elindul az MSZP elnöki tisztségéért.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség alaposan leszerepelt az európai parlamenti választáson, még aznap megindult a párton belüli pozícióharc, ugyanis Szanyi Tibor korábbi EP-képviselő jelezte, közel sem biztos, hogy a listán jobb helyen szereplő Ujhelyi István EP-képviselőé lesz a párt által megszerzett egyetlen mandátum. Sejthető volt, hogy a történet nem áll meg itt. Nem is állt meg – írja az Origo.


Szanyi kiborult, és kiteregetett

Szombaton derült ki, hogy a párt választmányi döntésének értelmében Ujhelyi utazhat Brüsszelbe, amit a listán közvetlenül mögötte szereplő Szanyi nem hagyott szó nélkül, és sosem látott keménységgel ment neki saját pártjának. A bukott európai politikus hétfői nyílt levelében arról írt, ha mozgalmat indít, ha a pártnak szüksége van rá, elnökévé választja.


„Kedves Elvtársam!” – ezzel a felszólítással üzent hadat a jelenlegi pártvezetésnek a politikus. Meglátása szerint pártja kómába esett. Szanyi azon húzta fel magát, hogy a mandátum sorsáról döntő választmányi ülésen titkos szavazás volt, amelyet gyávaságnak titulált. Hosszasan vette végig, hogyan döntött a párt testülete a brüsszeli repülőjegyről, a vezetők hogyan „mismásoltak” a döntés meghozatala során. „Szóval képzeld el, egy hat nappal korábban péppé vert párt elnökségi ülését, ahol a vezetők a napirend fő kérdésében egy kukkot sem szólnak, hiszen annyira jó javaslatot tett az elnök a semmittevésre. Jobb híján hát szavazott az elnökség. Egyedül szavaztam nemmel” – példázta Szanyi, aki ezután nagyon komoly kritikákat fogalmazott meg a pártjával kapcsolatban:

 • egyre kevesebb kérdést döntenek el: „Az MSZP évek, évtizedek óta egyre kevesebb politikai kérdést dönt el, következésképpen egyre több dolgunk dől el az idő sodrásában, köztük a sorsunk, szinte tőlünk függetlenül.”
 • ideológiailag élőhalottá váltak: „a Bokros-csomag óta szép ütemesen adtuk fel baloldaliságunk több és több tételét, majd váltunk kormányon egy neoliberális konglomerátummá, aztán tartós ellenzékben mára ideológiailag is élőhalottá.”
 • kevesen tartják szükségesnek a jelenlétüket: ma 20-30 emberből jó, ha 1 (!) gondolja, hogy szükség lenne az MSZP-re.
 • „korrupt banda, belső mutyik”: „A nyilvánosság platformjain döntően a belső mutyijainkkal, külső alkudozásainkkal jelenünk meg, mások pedig leginkább korrupt bandának emlegetnek minket, ahol a vezetők a tagság vállát taposva huzakodnak az egyre kevesebb koncon.”
 • kevés belépő, sok kilépő: „Hozzánk belépőkről alig hallunk, kilépőkről, elsétálókról, és sajnos elmentekről annál többet.”
 • nem tudnak pozitív szereplőként megjelenni: „Évek óta alig láttam olyan »független« híradást, írást, amelyben jó arcunkkal tűntünk volna fel, mondjuk talán a XIII. kerület, esetleg Szeged kivételével.”
 • az értelmiség elpártolt tőlük: „Értelmiségi szimpátia sem övez minket. A baloldalinak ismert tudósaink, művészeink mára majdnem teljesen elhalkultak, rosszat pedig – udvariasan – inkább nem mondanak. Hovatovább akkor törünk ki külső-belső üdvrivalgásban, ha valaki számottevőbb ember, valami testület szóba áll velünk.”
 • leszoktatták szavazóikat az irántuk való kötődésről: „A hősidőkben ez úgy hangzott, hogy egyéniben ide, listán oda kell szavazni. Pártként megteremtettük az »elszavazás« gyakorlatát, ami 2018-ban oda fajult, hogy »szavazz a legesélyesebb ellenzéki pártra«! Mintha ez valami evidencia lenne a »mezei« választópolgárnak.”

Nemcsak az MSZP-t támadta szokatlanul erős stílusban, hanem a Párbeszéddel kötött szövetséget, és Tóth Bertalan pártelnököt is. „Jellemző, hogy európai listánk élbolyába lehetett kerülni azzal a hozománnyal, hogy ezáltal néhány ismertebb szakember csendes szimpátiáját esetleg kiválthatjuk” – utalt az EP-ből szintén kieső Jávor Benedekre, akiről még azt is írta, hogy hatalmas hiba volt pártja részéről, hogy legfőbb üzenete az volt a kampányban, „most nem a választópolgárért, még csak nem is önmagunkért, hanem egy másik párt emberének a mandátumáért küzdünk”. Tóth Bertalan is kapott hideget-meleget Szanyitól, aki szerinte téved, amikor vereségük egyik okaként párton belüli rivalizálásokat emleget.

Ez így nem párt! Ez így csak egy degenerálódó belterjes klub, ahol a politikai témakészlet elapadt, s jobbára az itt-ott fellelhető apróbb krajcárok után kapirgálunk – kiáltott fel a politikus, aki elárulta legújabb célját is: politikai otthont kell teremteni a társadalmi szolidaritás híveinek. „»Holnapelőtt« jeligére mozgalmat indítok, amihez csatlakozhat bárki, aki azt vallja, hogy a Föld-i élet még menthető, ha újra a legszélesebb értelemben vett szolidaritás lesz úrrá a gondolkodásunkban. Ez egy zöldmezős beruházás, amely vörös vonalakat húz jó és rossz között, s akár pártok befogadására is alkalmas. Ha az MSZP-nek szüksége van rám, akkor elnökévé választ, azzal hogy a pártot az említett mozgalomhoz kötöm” – fogalmazott a szocialista politikus, aki mozgalmat indított az európai parlamenti választást követően.

Mint emlékezetes, a Jobbikban is hasonló folyamatok zajlottak le a vesztes országgyűlési választás után, akkor Toroczkai Lászlóék alapítottak párton belüli mozgalmat, platformot, ami végül pártszakadáshoz vezetett – emlékeztet a lap.

Azért is furcsa Szanyi kifakadása, mert politikai pályafutása közel sem ért véget, hiszen továbbra is a párt alelnöke, ráadásul azt is mondják vele kapcsoaltban, hogy XIII. kerületi, kiváló beágyazottságánál fogva komoly munka vár rá az önkormányzati választáson. Az mindenesetre biztos, a bukott politikus a párt belső ellenzékéhez. Mesterházy Attila köréhez tartozik, úgyhogy könnyen lehet, hogy innen folyt a szél.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Negyvenöt kilométernyi fővárosi földutat aszfaltoznak az év végéig

  Negyvenöt kilométernyi fővárosi földutat aszfaltoznak az év végéig

  Várhatóan negyvenöt kilométernyi fővárosi földutat aszfaltoznak le az év végéig a budapesti útépítési program keretében, ez a földutak mintegy húsz százalékát jelenti – közölte a program koordinációjáért felelős miniszteri biztos szerdán Budapesten újságírókkal, hozzátéve: a program második üteme folyamatban van.

 • Tiszteletbeli doktori címet kapott Matolcsy György

  Tiszteletbeli doktori címet kapott Matolcsy György

  Tiszteletbeli doktori (Doctor Honoris Causa) címet adományozott Matolcsy Györgynek a Kaposvári Egyetem Szenátusa, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán vette át az egyetem legmagasabb szintű elismerését – közölte a jegybank az MTI-vel.

 • A magyar cégek optimisták a gazdaság várható alakulásáról

  A magyar cégek optimisták a gazdaság várható alakulásáról

  Az európai átlagnál optimistábbak a magyar cégek a gazdaság várható alakulásáról, közel harmaduk belátható időn belül egyáltalán nem számít recesszióra, míg Európai átlagban a cégek 30 százaléka nyilatkozott így – derült ki a követeléskezelő Intrum 29 országra kiterjedő kutatásából.