EUR: 322,14 Ft
CHF: 287,40 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Extra

Köszönöm, apa!

Ahogy május első vasárnapja az édesanyáké, úgy lett június harmadik vasárnapja az édesapáké. Ugyan hazánkban még nincs akkora kultusza, mint külföldön, szívet melengető ünnep az apák napja.     

Mondhatjuk, hogy egy „újabb amerikai szokás”, badarság és felesleges, de azt gondoljuk, hogy az édesapák éppúgy megérdemelnek egy napot az évben, ahogy az édesanyák. Az ötlet 1909-ben egy amerikai nő, Sonora Smart Dodd fejéből pattant ki, akit anyjuk halála után öt testvérével együtt édesapja egyedül nevelt. Sonora annyira hálás volt az apjuknak, hogy eldöntötte, az anyák napi mise után kezdeményezi, hogy a közösség az édesapákat is megünnepelje. Egy évre rá a szokás túllépte a nyugat-virginiai Fairmont közösség templomának kapuit, és terjedni kezdett, Coolidge volt az első amerikai elnök, aki 1924-ben nyilvánosan is támogatta az ünnep megtartását, 1972-ben pedig Nixon kézjegyével ellátva törvényben is rögzítették. A Lokál összegyűjtött néhány érdekességet és remek programot a nappal kapcsolatban.


Profimedia, Caia Image

Négyezer éves

Az apák napját a 70-es évek eleje óta ismerik el törvényes ünnepként, a hagyomány azonban nem új keletű. Egy 4000 éves agyagtáblán apák napi üdvözletet fedeztek fel, amelyben egy Elmesu nevű babilóniai fiú kívánt hosszú életet és egészséget az édesapjának.

69 gyermeke volt

Az 1700-as években élt Fjodor Vasziljev, az a férfi, akinek a legtöbb gyermeke született egyetlen nőtől. Feleségével összesen 69 gyermekük volt, közülük 16 ikerpár, hét hármas és négy négyes iker. A család hihetetlen történetét számos forrás is alátámasztja: a nikolszki kolostor 1872-ben regisztrálta a nő összes gyerekének születését.

Egészségesebben élnek

Egy svájci kutatásból kiderült, hogy miután egy férfi apa lesz, jobban kerüli a kockázatos helyzeteket, az extrém sportot, többen még a cigarettát is leteszik. Más kutatások pedig azt bizonyítják, hogy sok férfinak a párja terhessége alatt megváltozik a hormonszintje, kevesebb tesztoszteront termel, valamint felerősödik a prolaktin termelődése, amely hormon a szülői ösztönök felébresztéséért felelős.

Apák napja a Gyerek Szigeten
Ezen a hétvégén az apákat is ünnepelik a Gyerek Szigeten. A kicsik többféle, maguk által készített ajándékkal kedveskedhetnek édesapjuknak. A „Kézműves Palotában” például elkészíthetik a legjobb apának járó kitüntetést, a „Családbarát Óbuda-sátorban” pedig az „Apa-falon” oszthatja meg mindenki, hogy mit köszönne meg az apukájának.

Profimedia, Imageproduction

Menjünk apával dolgozni!
Június 17-én, apák napját követően a Férfiak Klubja kezdeményezésére megszervezik a nagy sikerű „Vállvetve apával” akciót, amelynek lényege, hogy az édesapák bevihetik gyerekeiket a munkahelyükre. Így minőségi időt tölthetnek együtt, a gyerkőcök megismerhetik, mit csinál az édesapjuk a munkahelyén, látják őt munka közben. A „Vállvetve apával” hiánypótló rendezvény, amely közvetve gazdasági jelentőséggel is bír: elengedhetetlenné vált, hogy a gyermekek konkrét munkahelyeket és dolgozó felnőtteket lássanak.


Profimedia, Caia Image

Családvédelmi 7 pont

A kormány idén tovább bővítette családtámogatási intézkedéseit:

1. Tízmilliós gyermekvállalási támogatás.
2. Bővül a csok kedvezményes hitele.
3. Milliókat vállal át a kormány a gyerekesek jelzáloghiteléből.
4. Személyi jövedelemadó-mentesség a négygyerekes anyáknak.
5. 2,5 millió forint új autó vásárlására.
6. 21 ezer új bölcsődei férőhely 2022-re.
7. Nagyszülői gyed bevezetése.

Köszönöm, apa!
„Mindig is meg voltam győződve róla, hogy nagyon szerencsés vagyok, mert enyém a világ legjobb apukája. Te voltál az, akinek az ujjába kapaszkodtam, mikor járni tanultam, te voltál az, akinél mindig volt menedékem. Miattad ismerem a magyar kártya színeit, sakkozni és fúrót használni is tanítottál. Engedted, hogy a deszkákba szöget verjek, később betapasztottad az ujjam, nevettünk, és elvittél fagyizni. Mögöttem voltál, ha támasz kellett, mellettem, ha atyai tanács. Ahogy te rám, úgy fogok én is vigyázni rád, mert apa csak egy van!”

Pósa Lilla

Profimedia, Depositphotos Inc.

 

További cikkek:

Címkék

Kapcsolódó Cikkek