2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb Szombathely

Közlekedésfejlesztési munkacsoport alakult Szombathelyen

Kántás Zoltán irányításával már munkához is látott a nemrégiben alakult közlekedésfejlesztési munkacsoport. A cél a város közlekedési helyzetének javítása.

Kántás Zoltán vezetésével dolgozzák ki a város átfogó közlekedésfejlesztési koncepcióját  Fotó:CSG

Az elmúlt öt évben drasztikusan megnőtt a szombathelyi közúthálózat terhelése. Az országhatár közelségének, valamint a megye sugárirányú főútjainak köszönhetően jelentős forgalmat bonyolít le a város. Ez csak az elmúlt időszakban 20 százalékos növekedést jelentett, és minden bizonnyal ez még nem a folyamat vége.


– Lakossági és képviselői visszajelzések alapján kijelenthető, hogy a reggeli, a műszakváltásokhoz kapcsolódó, az iskolakezdési és -befejezési, valamint a délutáni csúcsforgalmi időszakokban torlódások tapasztalhatók a fő- és gyűjtőutakon. A lakótelepeken pedig az esti időszakokban a parkolás lehetőségének hiánya jelent állandó nehézséget. Ezen problémák orvoslására jött létre a közlekedésfejlesztési munkacsoport – mondta Kántás Zoltán, a munkacsoport elnöke.

Megkezdődött a Márton Áron utca felújítása Fotó:CSG

A legfontosabb feladat a Szombathely átfogó közlekedésfejlesztési koncepciójának megalkotásához tervezett önkormányzati pályázat sikeres előkészítése, valamint a város közlekedési helyzetének javítását rövid távon szolgáló javaslatok véleményezése. A munkacsoport elnöke hozzátette: az önkormányzati választásokig terjedő időtartamra szóló megbízás rövidnek tűnik, ugyanakkor dolgosan telnek a hétköznapok. A munkacsoport több városrész könnyebb és gyorsabb megközelítését tűzte ki célként. Többek között ilyen a Kámon-Herény és a nyugati városrész közlekedési kapcsolata. Megoldást keresnek a Puskás Tivadar utcai iparterület megközelítésére, valamint több főút tehermentesítése. Ugyanakkor a kerékpárút-hálózat fejlesztését is fontosnak tartják.


– A parkolási gondok enyhítése szintén kiemelt feladatunk. A város több területét érintő tervdokumentáció elkészült, de befejezett projektek is vannak már. Az elmúlt időszakban a Váci Mihály utcában épült egy 74 férőhelyes parkoló, amely 68 millió forint önkormányzati forrásból készült el, és az autósok már a Felsőőr utcában kialakított 39 új parkolóhelyet is birtokba vehették. A beruházás a város saját költségvetési forrásából, összesen 45,5 millió forintból valósult meg – emlékeztetett Kántás Zoltán.

Lassan a végéhez közelednek a munkálatok a Zanati úton Fotó:CSG

Ami pedig a jelent illeti: megkezdődött a Zanati úti nagyáruháznál lévő kereszteződés átalakítása, valamint a 86-87-es elkerülő úton a gyalogos-kerékpáros átvezetés kiépítése a Vépi úti körforgalomban. Továbbá a Jókai és a Márton Áron utcák felújítása is zajlik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.