EUR: 325,88 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Érd

Közösségi helyet szeretnének a Hamzsabég téren

Lakossági fórumon ötleteltek a lakók arról, milyennek képzelik a Hamzsabég tér környékét a jövőben. Mint ismert, a terület hamarosan megújul, az önkormányzat az ott élők véleményét is figyelembe veszi a projekt kapcsán.

A lakók összeszedték a számukra legfontosabb szempontokat

Kisebb csoportokban közösen gondolkodtak a tér jövőjéről

Csoportokra osztva tárgyalták meg elképzeléseiket a lakók a nemrég tartott egyeztetésen. A lakossági fórumon Érd főépítésze, Fehérné Tölgyesi Ildikó is részt vett, illetve a tervezők is képviseltették magukat.
A lakók sorra vették mind a parkkal, mind az épülettel kapcsolatos elképzeléseiket. A legtöbben amellett érveltek, hogy egyfajta közösségi térre feltétlenül szükség van a területen, és többen emeltek szót amellett, hogy mindenképpen többgenerációs legyen a park.
– Fontos, hogy megmaradjon a park jelenlegi, ősfás jellege, hogy le lehessen ülni, meg lehessen pihenni – fogalmazott az egyik környéken élő hölgy. – Szeretnénk, ha mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály jól érezné magát. Azt is el tudom képzelni, hogy az egyik részen játszóeszközök legyenek, a másikon pedig padok, asztalokkal.
Egy másik lakó hozzátette: azért fontos, hogy asztalok is legyenek, mert így van esély arra, hogy mikroközösségek alakuljanak ki.
– Az is jó lenne, ha egy vendéglátóegység, cukrászda vagy kávézó nyílna, és feltétlenül szükség van illemhelyre és pelenkázóhelyiségre is – mondta egy idősebb hölgy.
Többen javasolták, hogy a buszfordulónál legyen lezárva az átmenő forgalom, és abban is egyetértettek a lakók, hogy szükség van egy tájházra, ahol bemutatható a városrész történelmi jelentősége.
– Sokan nem is tudják, hogy itt is van egy minaret, pedig fontos emléke az országnak – magyarázta egy úr. – Szeretnénk, ha lenne egy információs központ, táblákkal.


A minaret környéke is megújul

Fontos, hogy megmaradjon a tér ősfás jellege

A főépítész asszony a területtel kapcsolatban elmondta, amennyire lehetséges, az önkormányzat figyelembe szeretné venni a lakók igényeit. Többen arra voltak kíváncsiak, mikorra készülhet el a tér.
– Az önkormányzatnak megbízást kell adnia, mind az épület, mind a tájtervezés, környezetalakítás kapcsán – válaszolt Fehérné Tölgyesi Ildikó.
– A Modern Városok Program keretében áll forrás rendelkezésre. Először a minaretről és környékéről volt szó, de a tervezés előrehaladtával kiderült, hogy további feladatok is vannak. Ezek folyamatosan rakódtak egymásra, egyre nagyobb lett a beavatkozási terület, és jelenleg nincs pénz mindenre. De a városvezetés a legnagyobb erőbedobással és jó szándékkal azon van, hogy minél több minden megvalósulhasson a területen.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Július utolsó hétvégéjén a Minősített Európai Fesztivál címmel kitüntetett, nemzetközivé nőtt Középkori Forgatagon ismét benépesül a vár és a szomszédságában található hatalmas aréna, a Lovagi Tornák Tere.