2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Belföld

Lánya azonosította a Hableány kapitányát

Méltó módon búcsúztatják el a Hableány tragikus sorsú kapitányát és matrózát. A szertartást egy hajó fedélzetén végzik majd, amit követően L. János és Pethő János hamvait egy lebomló urnában a Dunába helyezik.

A rendőrség humánus módon kezelte a két hét után megkerült Hableány sétahajó kapitányának azonosítási procedúráját. A tragikus sorsú hajós lánya, L. Orsolya és édesapjának barátnője este nyolc órára érkezett a BRFK Hungária körúti épületébe. A két nőt külön-külön szobában ültették le, majd L. László ruhájáról készült fotókat tettek eléjük.


MTI/Máthé Zoltán

– Ügyfelem, L. Orsolya és az édesapja szoros kapcsolatban álltak egymással, épp a tragédia előtti napon találkoztak utoljára – mondta a Lokálnak dr. Gulyás Krisztián ügyvéd, Orsolya jogi képviselője. – A fotókról Orsolya is határozottan felismerte az édesapja cipőjét és nadrágját, ami elég volt az azonosításhoz. Tegnap találkoztam a szerencsétlenül járt matróz családját képviselő kollégámmal, dr. Magyar Györggyel, hogy a további lépéseket egyeztessük. A legfontosabb teendő most a temetés lesz, ennek részleteit kell tisztáznunk. Ugyanis a Hableányt üzemeltető cég szeretné megadni a végtisztességet két szerencsétlenül járt munkatársának. Csakhogy mi erről még nem kaptunk hivatalos értesítést – tette hozzá.

A kapitány lánya, a 24 éves Orsolya egy kozmetikai szalonban dolgozik, mindennap átutazik a Margit hídon, ahol újra és újra szembesül a tragédia emlékével, a hellyel, ahol édesapja az utolsó pillanatait töltötte. A fiatal, törékeny lány ebben a rendkívüli helyzetben is próbál helytállni, erős maradni, szerencsére mély gyászában mellette áll a barátja.


A személyzet másik magyar áldozata, Pethő János öccsét viszont már megkereste a Hableány üzemeltetője. Felajánlotta, hogy az áldozatok hamvait hajós szertartás szerint egy lebomló urnába helyezik, amelyet a Dunába tesznek.

– Elfogadtuk a felajánlott segítséget, csak az a kívánságom, hogy amikor a bátyámat búcsúztatják, a fedélzeten a honvédség is megadhassa neki a végtisztességet. Ugyanis mielőtt a bátyám hajósnak állt, századosként a szolnoki felderítő zászlóaljnál szolgált – mondta.

További cikkek

Kapcsolódó Cikkek