EUR: 345,76 Ft
CHF: 319,96 Ft
2020. augusztus 07., péntek
Ibolya

Külföld

Lengyelország az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségesévé vált

Az Andrzej Duda lengyel elnök amerikai látogatásának nyitányaként aláírt lengyel-amerikai biztonságpolitikai nyilatkozat nyomán Varsó az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségesévé vált – értékelte egybehangzóan a csütörtöki lengyel sajtó.

A Gazeta Wyborcza balliberális napilap vezércikke szerint a Duda és Donald Trump amerikai elnök által szerdán aláírt, az Egyesült Államok lengyelországi katonai jelenlétének növeléséről szóló nyilatkozattal “a különböző irányultságú lengyel politikusok egész nemzedékeinek tervei teljesültek”.


A dokumentum Lengyelország biztonságának komoly megerősítését jelenti, különösen Oroszország támadó politikájával szemben – áll a cikkben.

Lengyelország az Egyesült Államok “legfontosabb szövetségesei közé került, olyan állammá válik, amelyben az amerikaiak – legalábbis nyilatkozatok szerint – beruházni akarnak, és technológiáik egy részét is megosztják” – írta a Gazeta Wyborcza kommentátora, utalva feltehetőleg az aláírt és a hatnapos út során még aláírandó egyéb megállapodásokra is.


A varsói kormánytól szintén távolságtartó, jobbközép irányultságú Rzeczpospolita napilap is úgy értékelte, hogy Lengyelország “újabb nagy lépést tett” biztonságának növeléséért, annak ellenére, hogy a Duda által korábban emlegetett “Trump-erőd” nem egy hagyományos katonai bázisként épül majd fel.

A Rzeczpospolita kiemelte: a közös védelmi nyilatkozatban nem “állandónak”, hanem “tartósnak” nevezik az amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban. Eddig erről mint “állandó rotációs jelenlétről” beszéltek. “Jó irányba tartunk, az amerikai hadseregből most több lesz nálunk, státuszuk pedig kevésbé rotációs lesz, jobban hasonlít a vég nélkülihez” – fogalmazott a szerző.

A Wirtualna Polska hírportál kommentárja úgy látja: amikor az Európai Unió “képtelen arra, hogy biztonságról gondoskodjon az Oroszországból érkező támadás esetére”, amikor Németország újabb közös gázvezetéket épít Oroszországgal, és bejelenti a német-orosz diplomáciai kapcsolatok újraindítását, “csak az Egyesült Államok stabilizálhatja a helyzetet”, s töltheti be egy olyan tényező szerepét, amely “visszatartja Vladimir Putyint a hibrid háború Grúziában és Ukrajnában sikeresen tesztelt változatától”.

A wpolityce.pl konzervatív hírportál szerint az új megállapodás növeli Lengyelország térségbeli szerepét és biztonságát, az elriasztást célzó lépések “geopolitikai átrendeződést” eredményeznek.

A DoRzeczy konzervatív hetilap honlapján közölt kommentár szerint “lényegében új, komoly amerikai bázis” létesül majd Európában. Ez nemcsak az orosz fenyegetés miatt fontos, hanem azt is szolgálhatja, hogy katonákat irányítsanak át innen például Szíriába vagy más térségekbe. Lengyelország ezzel “a NATO valódi, teljes jogú tagjává válik” – húzza alá a DoRzeczy kommentátora.

Kapcsolódó Cikkek

 • Visszavonul a brit külügyminisztérium macskája

  Visszavonul a brit külügyminisztérium macskája

  Nyugdíjba megy Palmerston macska, amely a brit külügyminisztérium főegerészeként szolgált az elmúlt több mint 4 évben – tudatta az állat Twitter-oldala mintegy 100 ezer követőjével pénteken.

 • Bejegyzik az első orosz vakcinát

  Bejegyzik az első orosz vakcinát

  Hamarosan lezárul a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, Covid-19 elleni első orosz vakcina tesztelése, és a jövő héten bejegyzik – jelentette be Oleg Gridnyev orosz egészségügyi miniszterhelyettes pénteken újságíróknak Ufában, egy helyi kórházbővítés ünnepségén.

 • Európában a járvány második hullámára készülnek

  Európában a járvány második hullámára készülnek

  Különböző szigorításokkal a koronavírus-járvány második hullámára készülnek Európában, ahol továbbra is a legmagasabb a vírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak száma: a 708 ezerből 202 ezret a kontinensről jelentettek.