2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb Székesfehérvár

Lufijeggyel színházba

A színművészek felengedték a lufikat, várják a megtalálókat a színházba Fotó ÖKK, Simon Erika

Játék a kastélyban, Rómeó és Júlia, Trianon, Mágnás Miska – csak ízelítő a Vörösmarty Színház 2019/2020-as évadának műsorából. Erről a teátrum művészeti vezetői – Szikora János, Bagó Bertalan, Horváth Csaba, Hargitai Iván – mellett Zsótér Sándor, Novák Eszter és Telihay Péter vendégrendezők adtak tájékoztatást. A Nagyszínházban az előbb említettek mellett Az a fényes nap, a Teljesen idegenek (Titkos SMS-ek) című darabokat is bemutatják. A Kozák András Stúdióban a Bűn és bűnhődés, a Csónak, avagy özönvíz előtt, a Szerelem, ó című műveket láthatja a közönség újdonságként. A Pelikán terem kitüntetett figyelmet kap az új szezonban, a 200 éves fehérvári színjátszás tiszteletére. Ott Az én kis hűtőkamrám, a Megtisztulás – Mikve, az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája, a Népirtás, avagy nem funkcionál a májam című alkotások lesznek a premierek. Üde színfoltot jelentett a sajtótájékoztatók történetében, hogy Horváth Csaba, a Mágnás Miska rendezője egyszer csak elunta a prózai közlést, és dalra fakadt. Szikora János nem énekelt, ő táncolt, felpattant az asztalra, és hármat toppantva „táncolta el „a véleményét” a külön színjátékról. A tájékoztató végén a színház színészei lufikat engedtek útjukra az erkélyről, Keller János ötletének megfelelően a lufikra üzenetet rögzítve, amely szerint aki azokat megkaparintja, jogosult két fő számára szóló tiszteletjeggyel megtekinteni az azon feltüntetett előadást. Legutóbb az ehhez hasonló akció után még Bécsből is jöttek „lufijeggyel” a színházba.

– A régi és az új dialektikus egymásra hatása a mi olvasatunkban mindig előrevitte a színház szekerét. Hiszen a régi darabok jók, ezért klasszikusak, azoknak a mai kornak megfelelően továbbadása előrelépést jelent. A különböző formanyelven megszólaló alkotóink ösztönszerűen mindig az eredeti kultúrnyelvhez beszélnek, a régi és az új találkozásából mindig valami izgalmas születik. Ilyenek voltak az elmúlt évek Shakespeare-ciklusának új olvasatai – mondta Szikora János igazgató.


Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.