EUR: 323,48 Ft
CHF: 292,11 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Extra

Ma lenne 61 éves az aranytorkú Herceg

Túlzás nélkül állítható, hogy Prince a valaha élt legnagyobb hatással bíró énekesek közé tartozott, ezt elnyert díjai épp annyira bizonyítják, mint pályatársai elismerése, és rajongói végtelen szeretete. Az énekes legenda ma lenne 61 éves.

Prince Rogers Nelson, (fotó: Profimedia, Hollywood Archive)

Az énekes Prince Rogers Nelson néven látta meg a napvilágot Minnesotában, 1958. június 7-én. Az apja, John Lewis Nelson, művésznevén Prince Rogers dalszerző, és zongorista volt, az anyja, Mattie Della pedig jazz énekes, így nem meglepő, hogy a kis herceg is a művész életet választotta. Prince több, mint három évtizeden keresztül a világ popzenéjének meghatározó alakja volt, extravagáns megjelenéséhez elképesztő hang és előadásmód párosult. A magyar közönség is megcsodálhatta végtelen energiáját, amikor 2011-ben a Sziget Fesztiválon lépett fel, és felrobbantotta a színpadot.


Prince azon kívül, hogy fantasztikus énekes, hangmérnök, zenei producer és zeneszerző volt, több hangszeren is játszott, akusztikus gitáron, basszusgitáron, zongorán, szintetizátoron, harmonikán és dobon. Mindemellett forgatókönyvíróként, filmszínészként, és rendezőként is kipróbálta magát. Elképesztő művészi sokszínűségét és tehetségét az is mutatja, hogy pályafutása során egy Golden Globe, hét Grammy de még egy Oscar-díjat is bezsebelt.

Olyan gyöngyszemeket köszönhetünk neki, mint az „I Wanna Be Your Lover” című dal vagy a megasláger Purple Rain, amiből önéletrajzi ihletésű film is készült 1984-ben, amely végül két Oscar-díjat nyert. Világszerte több, mint 100 millió lemezeladással büszkélkedhet, amivel minden idők egyik legsikeresebb előadójává vált lemezeladások tekintetében is.


2007-ben Prince fellépett a XLI. Super Bowl híresen nagyszabású félidei show-ján Miamiban, amit nagyjából 140 millióan láttak élőben, a Billboard pedig minden idők legjobb Super Bowl fellépésének nevezte 2015-ben. Az énekes előadta a Queen “We Will Rock You”-ját, a “Let’s Go Crazy”-t, a “Baby, I’m a Star”-t, a Creedence Clearwater Revival “Proud Mary”-jét, Bob Dylan “All Along the Watchtower”-jét, a Foo Fighters “Best of You”-ját, és miközben elkezdett esni az eső, stílusosan a “Purple Rain”-nel zárta fantasztikus előadását.

Az énekes 2016. április 21-én hunyt el. Halálát gyógyszer-túladagolás okozta. Az opioidfüggő művész azt hihette, hogy patikákban kapható fájdalomcsillapítót vesz be, ehelyett ismeretlen forrásból származó, illegálisan készült, 50-szer erősebb fentaniltartalmú tablettákat fogyasztott. A tragikus sorsú énekes halála után helyet kapott a Rhythm and Blues Music Hall of Fame-ben és életműve a mai napig nagyon sok ember életére nagy hatással van.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szívférgességtől féltette Gokut Horváth Tomi

  Szívférgességtől féltette Gokut Horváth Tomi

  A népszerű énekes, Horváth Tamás és családja rendszerint magukkal viszik a családi nyaralásokra kedvencüket, Gokut, a bichon frise fajtájú kiskutyát, de ezúttal otthonhagyták a nagymamával, mert olyan helyre utaztak, ahol az átlagosnál nagyobb a szívférgességet okozó szúnyogcsípések előfordulása.

 • Károly herceg találkozott Bonddal

  Károly herceg találkozott Bonddal

  A brit királyi család híresen nagy filmrajongó, Károly herceg pedig imádja James Bond történeteit, ezért a készítők meghívták a Bond 25 forgatására.

 • Műtétje után visszatért Mick Jagger

  Műtétje után visszatért Mick Jagger

  Tavasszal életmentő szívműtétet kellett végrehajtani Mick Jaggeren. A 75 éves zenésznek koncertejeit is le kellett mondania, az operáció után pedig egy hosszas rehabilitáción esett át.