EUR: 344,71 Ft
CHF: 319,23 Ft
2020. augusztus 03., hétfő
Hermina

Külföld

Magas lengyel kitüntetésben részesült egy lengyelmentő magyar ezredes

Andrzej Duda lengyel elnök szerdán a nemrég megalapított Virtus et Fraternitas kitüntetést adta át Varsóban 14, különböző országbeli személyiségnek – köztük post mortem a magyar Utassy Loránd ezredesnek -, akik lengyelek életét mentették meg, gyakran saját életük feláldozásával a második világháború alatt és után, a két totalitárius rendszer, a nácizmus és kommunizmus időszakában.

A Virtus et Fraternitas kitüntetést első ízben adta át a lengyel államfő. A kitüntetésre jelölt személyiségeket a Pilecki Intézet terjesztette elő, amely a 20. századi lengyel történelem kutatásával, dokumentálásával és megörökítésével foglalkozik. Az elismerésben részesültek mások között ukránok, akik a volhíniai (Voliny) lengyelellenes ukrán pogromok idején lengyeleket mentettek, egy kazah állampolgár, aki az éhhaláltól mentett meg deportált lengyeleket, valamint a német megszállás idején üldözött zsidókat mentő lengyelek is. A kitüntetettek többsége már nem él.


Utassy Loránd (1897-1974) ezredes a két világháború között különböző magas beosztásokban szolgált, 1943-44-ben a Honvédelmi Minisztérium 21. Osztályának (hadifogolyügyek) vezetőjeként sokat tett a Magyarországra menekült külföldi katonákért, köztük lengyelekért. Részt vett a Horthy-féle kiugrási kísérlet előkészítésében. A nyilas hatalomátvétel után letartóztatták, Sopronkőhidára, majd Dachauba hurcolták. A háború után hazatért, igazolták, és átvették az új magyar hadseregbe. Vezérőrnaggyá léptették elő, de 1946-ban nyugdíjazták. 1951-1953 között Budapestről kitelepítve Szarvaskúton élt.

Kapcsolódó Cikkek