EUR: 326,62 Ft
CHF: 294,37 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Külföld

Magas lengyel kitüntetésben részesült egy lengyelmentő magyar ezredes

Andrzej Duda lengyel elnök szerdán a nemrég megalapított Virtus et Fraternitas kitüntetést adta át Varsóban 14, különböző országbeli személyiségnek – köztük post mortem a magyar Utassy Loránd ezredesnek -, akik lengyelek életét mentették meg, gyakran saját életük feláldozásával a második világháború alatt és után, a két totalitárius rendszer, a nácizmus és kommunizmus időszakában.

A Virtus et Fraternitas kitüntetést első ízben adta át a lengyel államfő. A kitüntetésre jelölt személyiségeket a Pilecki Intézet terjesztette elő, amely a 20. századi lengyel történelem kutatásával, dokumentálásával és megörökítésével foglalkozik. Az elismerésben részesültek mások között ukránok, akik a volhíniai (Voliny) lengyelellenes ukrán pogromok idején lengyeleket mentettek, egy kazah állampolgár, aki az éhhaláltól mentett meg deportált lengyeleket, valamint a német megszállás idején üldözött zsidókat mentő lengyelek is. A kitüntetettek többsége már nem él.


Utassy Loránd (1897-1974) ezredes a két világháború között különböző magas beosztásokban szolgált, 1943-44-ben a Honvédelmi Minisztérium 21. Osztályának (hadifogolyügyek) vezetőjeként sokat tett a Magyarországra menekült külföldi katonákért, köztük lengyelekért. Részt vett a Horthy-féle kiugrási kísérlet előkészítésében. A nyilas hatalomátvétel után letartóztatták, Sopronkőhidára, majd Dachauba hurcolták. A háború után hazatért, igazolták, és átvették az új magyar hadseregbe. Vezérőrnaggyá léptették elő, de 1946-ban nyugdíjazták. 1951-1953 között Budapestről kitelepítve Szarvaskúton élt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hidvéghi Balázs: a jobboldal támogatta von der Leyen megválasztását

    Hidvéghi Balázs: a jobboldal támogatta von der Leyen megválasztását

    Könnyű nyilatkozatokat, hangzatos deklarációkat tenni, de Ursula von der Leyen kilenc szavazatos többséggel európai bizottsági elnökké történt megválasztása azt mutatja: az Európai Parlamentben (EP) a jobboldal megszavazta, a baloldal pedig többségében az új bizottsági elnök megválasztása ellen szavazott – közölte Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Strasbourgban.

  • Beindulhat a Hold és a Föld közötti gazdaság!

    Beindulhat a Hold és a Föld közötti gazdaság!

    Új üzleti lehetőségek nyílhatnak, ugyanis beindulhat az úgynevezett ciszlunáris gazdaság, vagyis a Hold és a Föld közötti térségben zajló kereskedelem – közölte a Puli Space magyar űrprojekt vezetője az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.