2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Belföld

Magas rangú, magyargyűlölő hivatalnok tehet az úzvölgyi gyalázatért

Román lapértesülések szerint a védelmi minisztérium jelenlegi főtitkárának kezdeményezésére kerültek betonkeresztek a magyar katonasírokra az úzvölgyi temetőben. – írja a Maszol.ro, a hírhedten magyarellenes Codrin Munteanu-t megnevezve felelősként. A politikus korábban székely-magyar jelképek használatát próbálta meg ellehetetleníteni. 

A Szabad Európa Rádió arra hívta fel a figyelmet, hogy a Székelyföld és Moldva határán fekvő Úzvölgye osztrák-magyar katonai temetőben a román parcella létrehozását a védelmi minisztérium finanszírozta. Hozzátették, hogy a törvénytelenül elhelyezett betonkeresztek egy része pedig szándékosan került a magyar sírokra.


A gyalázatos akció kitalálója a rádió értesülései szerint a védelmi minisztérium főtitkára, Codrin Munteanu volt, aki már korábban, Kovászna megye prefektusaként fenyegetőzött azzal, hogy “kézbe veszi” a temető ügyét.

“A botrány az EP-választások előtt kezdődött, és azért fajult el, mert a helyi és központi román hatóságok nem avatkoztak be” – olvasható a rádió honlapján, ahol egyébként nem írják le Codrin Munteanu nevét, de a védelmi minisztériumi tisztség és a korábbi beosztásának említése alapján egyértelmű, hogy róla van szó.


A kovásznai származású Codrin Munteanu a Ponta-kormány idején került a Kovászna megyei prefektusi székbe, amelyet az önéletrajza szerint 2009-2010 és 2012-2013 között töltött be. Az ő prefektusi mandátuma idején indult el a hadjárat a székely zászlók ellen. Munkáját folytatták az utódai is: Marius Popica és Sebastian Cucu, de egyes vélekedések szerint időközben megtörtént a feladat „kiszervezése” Dan Tanasának, és az általa alapított egyesületnek. Munteanu 2013 óta a védelmi minisztérium főtitkára.

Erre nincsenek szavak…

Erre nincsenek szavak… Nézd végig a videót, és küldd tovább, hadd lássa az egész világ.

Gepostet von Kárpát-medencei Magyar Összefogás am Samstag, 8. Juni 2019

Mint ismert, a csütörtöki román-magyar összetűzések előzményeként a Székelyföld és Moldva határán fekvő Úzvölgye osztrák-magyar katonai temetőjében a moldvai Dormánfalva polgármesteri hivatala román állami támogatással létrehozta a román hősök parcelláját. Az állami építési felügyelőség azonban megállapította, hogy a polgármesteri hivatal törvénytelenül állította ki maga számára az építési engedélyt, mert az építkezés dokumentációja nem bizonyítja egyértelműen a terület fölötti tulajdonjogát. Törvénytelennek találta az engedélyt a kulturális minisztérium is.

Munteanu jó ideje a magyarellenességéről ismert. 2013 környékén alaposan felkorbácsolta az indulatokat, hogy a Kovászna megyei prefektus tucatjával indította a pereket a székely-magyar jelképek ellen. 2012. májusa és 2013. januárja között betöltő, magyarellenességéről híres Codrin Munteanu és hivatali utódja, Dumitru Marinescu 55 pert indított háromszéki önkormányzatok, közösségek ellen, amelyekben a székelyek jelképeit vagy anyanyelvhasználatát támadták.

Úzvölgye, 2019. június 6.
Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők, mielőtt erőszakkal bejutottak az úzvölgyi katonatemetőbe, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án.
MTI/Veres Nándor

Kapcsolódó Cikkek