EUR: 331,07 Ft
CHF: 302,45 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Extra

Magyar találmányok, amelyekre büszkék lehetünk

A magyarok mint megannyi helyen, a feltalálás terén is örökre ott hagyták a névjegyüket. Zseniális tudósaink és kutatóink találékonyak, ötletesek és kreatívak voltak, a világ történelmét alakították. Joggal vagyunk büszkék rájuk, nevüket és munkásságukat sosem feledjük. Június 13-a a magyar feltalálók napja, ez alkalomból bemutatjuk a legnevezetesebb találmányokat és feltalálókat. 

Számítógép


A számítógépek világában élünk, elválaszthatatlan része a mindennapoknak, lakjon egy mobiltelefonban vagy fémházban az asztalunk alatt. Az első számítógépet Neumann János matematikusnak köszönhetjük, őt tartják a technológia atyjának. Neumann azt vallotta, hogy a számítógép nem egy vagy több emberé, hanem az egész emberiségé.

Színes televízió


A színes kép már természetes a tévében, de nem volt ez mindig így. A színes televíziót Goldmark Péter Károly mérnök és fizikus alkotta meg a negyvenes években.

Villanykörte

Amikor belépünk a lakásba, és felkapcsoljuk a villanyt, azt is egy magyarnak köszönhetjük, pontosabban háromnak. Just Sándor, Hanaman Ferenc és Bródy Imre alkották meg ugyanis volfrámszálas izzót, amely napjaink egyik legelterjedtebb villanykörtéje.

Golyóstoll

Az egyszerű, de mégis nagyon praktikus tárgyat, a golyóstollat az egykor újságíróként dolgozó Bíró László József találta fel 1930-ban.

Hologram

A holográfia olyan képrögzítő eljárás, amellyel háromdimenziós kép hozható létre. A találmány Gábor Dénes nevéhez köthető, aki ezért 1971-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat.

Béres-csepp

Béres József 1972-ben alkotta meg a róla elnevezett humángyógyászati készítményt, amely speciális formában tartalmaz nyomelemeket és ásványi anyagokat. Bérest kezdetben kuruzslással vádolták, 2000 óta azonban a Béres-csepp hivatalosan is gyógyszernek minősül.

Rubik-kocka

Rubik Ernő Kossuth-díjas építész és feltaláló logikai játéka, a Rubik-kocka hihetetlen népszerűségnek örvend világszerte. Érdekessége, hogy 1975-ben csupán egy térbeli mozgás szemléltetésére hozták létre, később kiderült, hogy játékként is roppant szórakoztató.

Profimedia, Alamy

 

C-vitamin

Szent-Györgyi Albert biokémikus az 1930-as években izolálta a C-vitamint, azaz az aszkorbinsavat, amely létfontosságú az emberi szervezet számára. Felfedezéséért 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal tüntették ki.

Profimedia, Alamy

 

Biztonsági gyufa

Bár az első gyufák már az 1800-as évek elején megjelentek, még néhány évtizedre szükség volt ahhoz, hogy biztonságossá is váljanak. A veszélyt végül 1836-ban Irinyi Józsefnek sikerült kiküszöbölnie.

Kapcsolódó Cikkek

 • Visszatér a színpadra Demjén Ferenc

  Visszatér a színpadra Demjén Ferenc

  Egy év kényszerpihenő után december végi nagy koncertjén tér vissza a színpadra Demjén Ferenc. A 72 éves énekes napról-napra jobban van, a mozgás sem jelent neki gondot, és az elmúlt hónapok történéseire is tisztán emlékszik.

 • Megegyezett L.L. Junior és Csilla

  Megegyezett L.L. Junior és Csilla

  L.L. Junior tegnap közleménybe tudatta a nyilvánossággal, sikerült megegyezniük volt párjával kisfiúk, a hatéves Lacika felügyeletéről.

 • Lefestette magát Gelencsér Timi

  Lefestette magát Gelencsér Timi

  Új szerepben próbálhatta ki magát a TV2 Catch versenyzője, Gelencsér Tímea. A 2016-os Miss World Hungary győztese Borbás Edina legújabb könyvének, A Szeráj borítóján látható a főhősnő, Szófia szerepébe.