2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Belföld

Márki-Zay Péter polgármesterként már megbukott

Nagyjából négy hónappal az őszi helyhatósági választásokat megelőzően, a hódmezővásárhelyiek többsége elégedetlen a polgármester munkájával – tudta meg a Magyar Nemzet.

A Nézőpont Intézet márciusi felméréséhez képest nyolc százalékponttal (45-ről 53-ra), a tavaly nyári felméréshez képest pedig tizenhárom százalékponttal (30-ról 53-ra) nőtt a városvezető munkájával elégedetlenek aránya. Mindez azt jelenti, hogy míg korábban többen voltak elégedettek a polgármester munkájával, mint amennyien nem, márciusra ezek az arányok kiegyenlítődtek, mostanra pedig már a Márki-Zay Péter munkájával elégedetlenek kerültek többségbe.


A vásárhelyi polgármester tehát nem egyszerűen legyőzhető, mint ahogyan azt a márciusi adatfelvétel alapján jeleztük, hanem városvezetőként, úgy tűnik, már el is vesztette a versenyt. Ugyanakkor pártpolitikusként még lehet jövője. A helyiek 54 százaléka szerint a polgármester országos szintű politizálással tölti ideje túlnyomó részét. A polgármester népszerűtlenségével szemben látható, hogy a kormánypártok társadalmi támogatottsága magas. Egyrészt azért, mert a legutóbbi európai parlamenti választáson a Fidesz–KDNP 48,5 százalékos listás szavazati eredményt ért el a városban. Ez háromszor magasabb, mint a második helyezett DK szavazataránya, és 40 százalékponttal több, mint a Márki-Zay Pétert támogató Jobbik táborának nagysága. Másrészt a közvélemény-kutatásból kiderült, hogy egy fideszes jelölt ellen Márki-Zay Péter kikapna, a biztos szavazók körében 54 százalékon áll jelenleg egy kormánypárti jelölt a regnáló városvezetővel szemben. Jól megválasztott jelölttel tehát Hódmezővásárhely újra kormánypárti vezetőt kaphat – írja a Magyar Nemzet.

A lap beszámolója szerint Márki-Zay Péter tavaly februári kampányát Lázár János ellenében építette fel. Az idei választáson azonban erre kisebb esélye lehet, mert ma már a korábbi polgármester és volt kancelláriaminiszter a városban a legnépszerűbb politikus. Lázár Jánost a vásárhelyiek 58 százaléka szeretné fontos politikai pozícióban látni, míg Márki-Zay Pétert csak 38 százalékuk. A hivatalban lévő polgármester számára az is elgondolkodtató adat, hogy a helyiek 51 százaléka nem szeretné semmilyen fontos politikai pozícióban látni.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek