EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Belföld

Megkezdődött a Hableány roncsának kiemelésének előkészítése

Megkezdődött a múlt szerdai dunai balesetben elsüllyedt hajó kiemelésének előkészítése. A Fővárosi Főügyészség közölte: a szállodahajó kapitánya a baleset után adatokat törölt a telefonjáról. Mindeközben további áldozatok kerültek elő, de mintegy tíz embert továbbra is keresnek.

Szerda éjjel és csütörtökön a Szabadság hídnál és a Rákóczi hídnál is előkerült egy-egy holttest. Őket már sikerült azonosítani, mindketten dél-koreai áldozatok. Egy holttestre Érdnél bukkantak, de azonosítása még folyamatban van. Később a fővárosban, a Bálnánál is előkerült egy holttest. Ha bebizonyosodik, hogy a hajóbalesetben vesztették életüket, tizenkilencre emelkedik az áldozatok száma, ez esetben még 9 embert keresnek.


Dél-koreai adatbázis felhasználásával, nemzetközi protokoll szerint, ujjlenyomatok alapján azonosítják a dunai hajóbaleset áldozatait – közölte a helyszínen dolgozó áldozatazonosító (DVI) csoport dél-koreai vezetője. Kim Bjung Ho, aki egyben a Interpol dél-koreai irodájának vezetője, emlékeztetett: Dél-Koreában nagykorúvá válásakor minden állampolgár minden ujjáról lenyomatmintát rögzítenek.

Ennek alapján eddig valamennyi, a mentés és a kutatás során megtalált áldozatnak sikerült meghatározni a személyazonosságát – tette hozzá a szakértő.


A Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel közölte: a nyomozás adatai szerint a szállodahajó kapitánya a dunai hajóbaleset után adatokat törölt a telefonjáról. Megerősítették továbbá azt a sajtóhírt, hogy áprilisban Hollandiában is okozott balesetet a hajóskapitány.

Közölték továbbá azt is, hogy a fővárosi főügyész – a legfőbb ügyész egyetértésével és engedélyével – öt ügyészből, illetve alügyészből álló ügyfeldolgozó csoportot hozott létre. A csoport jelenlegi feladata, figyelemmel arra, hogy az ügy vizsgálati szakaszban van, a nyomozó hatóságtól folyamatosan érkező adatok elemzése és értékelése. Ezen túl a fővárosi főügyész külön ügyészt jelölt ki a kapcsolattartásra a budapesti dél-koreai nagykövetség munkatársaival.

Mindeközben már zajlik a Hableány kiemelésének előkészítése a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálásával. A TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője, Jasenszky Nándor közölte: a búvárok azokat az emelési pontokat alakítják ki a hajó alatt, amelyeken keresztül a Clark Ádám úszódarura akarják rögzíteni a roncsot. Mire ezzel végeznek, várhatóan az úszódaru is a helyszínre érkezik, és megindulhat a Hableány kiemelése.

Szerdán és csütörtökön a kiemelés műszaki elkészítése zajlott: olyan füleket és rögzítési pontokat alakítottak ki a búvárok a hajótesten, amelyek segítségével drótkötelekkel egy pontonhoz lehetett rögzíteni a roncsot – ismertette. A tervek szerint a kiemelés után egy uszályra teszik a hajótestet.

Az M1 aktuális csatornán Solymos András hajómérnök arról beszélt, az emelés során komoly terhelésnek lesz kitéve a hajó, ezért akár ketté is törhet.

Márton Róbert katonai búvár azt hangsúlyozta, hogy tíz-tizenöt percet tudnak a búvárok víz alatt tölteni a jelenlegi körülmények között a Dunában.

Szlovák segítséggel gyorsítják a Duna apadását

Szlovák segítséggel gyorsítják a Duna apadását, ez segítheti a múlt heti hajóbaleset roncsának kiemelését – jelentette be az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője csütörtök este az M1-en.

Siklós Gabriella elmondta: az OVF kezdeményezte a szlovák vízügynél, hogy a Duna vízhozamának részleges visszatartásával segítsék az árhullám apadásának meggyorsítását.

A megállapodás szerint a hidrológiai előrejelzések függvényében, egy megbeszélt időpontban négy órán keresztül másodpercenként ezer köbméter vizet tartanak majd vissza Szlovákiában. Ettől azt várják, hogy a Duna magyarországi szakaszának apadása átmenetileg felgyorsul – fejtette ki a szóvivő.

Így a Clark Ádám úszódaru hamarabb közelítheti meg a múlt szerdai hajóbaleset helyszínét, és kezdheti meg a hajóroncs kiemelését.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek