EUR: 330,92 Ft
CHF: 303,05 Ft
2019. december 10., kedd
Judit

Életmód

Megszenvedik az éjszakai munkát a hajnali pacsirták

A mesterséges fény megzavarja az éjszaka dolgozók biológiai ritmusát és befolyásolja a melatoninszintet, ezzel megnövekszik a krónikus betegségek kialakulásának veszélye. A kockázat mértéke az egyéni kronotípus függvénye is: az „éjszakai baglyokat” kevésbé terheli az éjszaka végzett munka, mint a „hajnali pacsirtákat”.

Profimedia, Depositphotos Inc.

A változó műszakban végzett munkáról régóta tudott, hogy egészségtelen. Megzavarja számtalan testfunkció természetes ritmusát, ezáltal magasabb lesz a diabétesz vagy a rák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik rendszeresen napközben dolgoznak – közölte a Bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni). Ennek hátterében valószínűleg a melatonin nevű hormon termelődésének megzavarása áll, ebből ugyanis mesterséges fénynél nem keletkezik elegendő. A mesterséges fény az éjszaka dolgozóknál gyakorlatilag egyfajta jetlaget (időzóna-átlépések okozta fáradtságot) idéz elő, mert megzavarja a nappal-éjszaka ritmusát – állapították meg a tudósok. A kronotípus – az a fizikai jellegzetesség, mely meghatározza, hogy az illető reggel vagy este aktív – hatással van a zavar mértékére. Az Ápolónők egészségügyi tanulmánya II.  című, hosszú távú kutatás eredményeit Eva Schernhammer, a MedUni tudósa és munkatársai a Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szaklapban publikálták.  Schernhammer egy 1989 óta zajló amerikai kutatás 130 résztvevőjének speciális adatait elemezte. A résztvevő nőkön hét napon át mérte egy műszer a retinára beeső fényt. Emellett vizeletmintákban a melatonintartalmat ellenőrizték, valamint figyelték az alvás minőségét és megállapították a kronotípust. Kimutatták, hogy az éjszaka dolgozókat lényegesen nagyobb dózisú fény érte éjszaka, mint nappal, melatoninszintjük pedig szabálytalan. A terheltség mértékére nagy hatással van a kronotípus. A hajnali pacsirták melatoninritmusát az éjszakai körülmények jobban befolyásolták, mint az éjszakai baglyokét, és számukra nagyobb egészségi kockázatot is jelent a terhelés. Korábban Schernhammer már feljegyezte, hogy az éveken át tartó éjszakai munka a hajnali pacsirták esetében megnöveli a diabétesz kialakulásának kockázatát.


Kapcsolódó Cikkek

 • A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájhigiéné több szempontból is fontos, hiszen általános egészségi állapotunkra nézve is kedvező hatással bír. Most kutatók egy meglepő tanulmányban arról számolnak be, hogy a fogmosás csökkentheti az Alzheimer-kór, valamint számos más betegség kockázatát, valamint segít a szív- és érrendszer védelmében.

 • Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tegye a szívére a kezét mindenki! Ugye előfordult már, hogy lódított a munkahelyén? Persze nem kell rögtön valami hatalmas nagy hazugságra gondolni, de szinte biztos, hogy olyan ember nem létezik, aki még soha egyetlen egy kis füllentést ne ejtett volna meg, akár a főnökénél, vagy épp a kollégájának nem mondott igazat.

 • Akik már nem öregszenek meg

  Akik már nem öregszenek meg

  Az I. világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője bemutatja lélegzetelállító dokumentumfilmjét, amelyben a Nagy Háborút oly módon vitte a nagyvászonra, mint korábban senki más.

 • Télen is óvjuk a bőrünket!

  Télen is óvjuk a bőrünket!

  A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője, valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megviseli a bőrt. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa olyan hasznos tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek a problémás, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni.