2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Belföld

Megszólalt az elhunyt matróz testvére: “Nem lehet túlélni egy ilyen ütközést”

Nyolc napig tartó bizonytalanság után megtalálták a Hableány magyar matrózának holttestét. Családja az utolsó pillanatig reménykedett a csodában, most már a temetésre készülnek. A tragikus sorsú férfit édesanyja és öccse gyászolja. Az egykori hivatásos katonát a honvédség katonai tiszteletadással búcsúztatja majd.

Csütörtök éjjel tizenegy óra lehetett, amikor a szomorú hírrel becsengettek a rendőrök a szolnoki Zagyva partján egyedül élő, 81 éves Julika nénihez. Az egyenruhásokat a biztonság kedvéért a mentők is elkísérték, ők értesítették az asszony kisebbik fiát, Tibort. A nyugállományú honvédtiszt tíz percre lakik a szüleitől, azonnal autóba pattant és hazarohant.


A hős matróz öccse, János tartja most a lelket édesanyjukban

„Az ember nyilván érti, hogy a hajó vezetőfülkéjében nem lehet túlélni egy ilyen ütközést, de az utolsó pillanatig nem akarja, nem tudja elhinni. A mentősök azt kérték tőlem, hogy egy pillanatra se hagyjam egyedül anyukámat, ezért már éjjel magammal hoztam, most is itt van nálunk – nyilatkozta a Lokálnak az őrnagy – Elmagyarázták, ha az édesanyám nagyon felzaklatná magát, akkor sem szabad nyugtatót adni neki, mert ez az ő korában akár végzetes is lehet.”

Pethő János 53 évet élt

Bár a matróz korábban arra kérte az édesanyját, ha egyszer bármi történne vele, a hamvait szórja a Dunába. Julika néni ezt megerősítette a Lokálnak, de lehet, hogy a szertartásra mégsem a folyón kerül sor.


„Mielőtt a bátyám hajós lett, Szolnokon hosszú évekig hivatásos katonaként szolgált. Ő inspirált engem is, hogy honvéd egyenruhát húzzak – folytatta Tibor. – Emiatt a hadkiegészítő parancsnokság pár napja azt kérte, értesítsem őket, ha előkerült a testvérem holtteste, mert szeretnék megadni neki a végtisztességet. Szóval a szertartás helyéről, a részletekről még magam sem tudok semmit.”

János édesanyja Julika néni korábban arról mesélt a Lokálnak, hogy a tragédia előtt egy nappal, a születésnapján beszélt utoljára a fiával.

– A fiam gyakran éjszakásként dolgozott a hajón, ahogy a múlt szerdán, a tragédia estéjén is. Este hétkor kezdett, reggel kilencig a fedélzeten volt – emlékezik az édesanya. – Előtte egy nappal felhívott, hogy élettársával, Mariannal és nevelt lányával az állatkertben vannak. Épp a születésnapja volt, én pedig örültem, hogy felköszönthettem. Dehogy sejtettem, hogy akkor hallom őt utoljára, hogy soha többet nem beszélhetek vele. Csak remélem, hogy nem szenvedett. Még csak egy fotóm sem maradt róla, de az arcát tisztán látom magam előtt. Úgy szeretnék rá emlékezni, amilyennek egy hete, a születésnapján hallottam őt. Boldog és felszabadult volt, mint akinek semmi gondja sincs…

Mint ismert, május 29-én, szerdán a Margit-híd pillérénél összeütközött a Hableány nevű turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó. A Hableány fedélzetén 35-en utaztak, az ütközés során hét túlélőt sikerült kimenteni. Jelenleg még kilenc eltűntet keresnek.

15 hajóval kutatja az eltűnteket a rendőrség

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság több mint 200 kilométernyi Duna-szakaszon 15 hajóval kutatja a dunai hajóbaleset során eltűnteket egészen az országhatárig – közölte a kapitányság vezetője pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten. A rendőrök tetemkereső kutyákat is bevetnek.  A kutatás alkalmával modern szonárberendezéseket, keresőlámpákat és éjjellátó készülékeket is bevetnek.

Prohászka Richárd, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta, a balesetet követően azonnal megkezdték az eltűntek felkutatását, és mindaddig folytatják a munkát, amíg elő nem kerül a Hableány valamennyi utasa. A kutatás közben együttműködnek a társzervekkel, illetve igénybe veszik a többi között halőrök és más “vízen járó” illetékesek segítségét is, továbbá részt vesznek a nyomozásban.

Továbbra is emelkedik a Duna vízszintje

A Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin az elmúlt egy hétben bekövetkezett hóolvadás miatt a következő napokban a Duna hazai szakaszán néhány centiméteres vízszintemelkedés várható, majd folytatódik a lassú apadás. Az apadás mértékének átmeneti felgyorsítása érdekében – az OVF kezdeményezésére – a szlovák vízügyi szervek egy az előrejelzések alapján meghatározott időpontban 4 órán keresztül másodpercenként 1000 köbméter vízhozamot tartanak majd vissza.

Ennek időpontjáról folyamatosan egyeztetnek a szakemberek. Pénteken délelőtt 10 órakor a budapesti vízállás 466 centiméter volt, ami 122 centiméterrel alacsonyabb, mint a szombat déli tetőző szint. A Duna vízszintje várhatóan jövő héten a szerda esti órákban apad Budapestnél 400 centiméter alá – írták.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Koltai Róbert és Dörner György kapja idén a Madách-díjat

  Koltai Róbert és Dörner György kapja idén a Madách-díjat

  Madách Imrére emlékeznek születésének évfordulója alkalmából kedden Balassagyarmaton, az ünnepségen átadják a Madách-díjakat, amelyeket idén Koltai Róbert színművésznek és Dörner György színművész-színházigazgatónak ítéltek – közölték a szervezők az MTI-vel.

 • Nyitrai: A polgárőrök részt vesznek a határvédelemben

  Nyitrai: A polgárőrök részt vesznek a határvédelemben

  A polgárőrök a kormány stratégiai partnerei, akik részt vesznek a határvédelemben, és ezáltal jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország közbiztonsága jó – közölte a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Lejárató kampány zajlik a miskolci kórház ellen

  Lejárató kampány zajlik a miskolci kórház ellen

  Nagy Gábor orvosigazgató szerint bizonyítékok sora mutat arra, hogy teljes valótlanságot állítanak azok a hírportálok, amelyek szerint a miskolci kórházban eltávolították egy roma nő mindkét petevezetékét, hogy ne szülhessen többé gyermeket – írta vasárnap a Magyar Nemzet online kiadása.