EUR: 325,88 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Belföld

Nagy Imre sírjánál emlékezett Orbán Viktor

Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó fehér rózsákat helyezett el az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imre néhai miniszerelnök sírján az Új köztemető 301-es parcellájában. Orbán Nagy Imre és társai újratemetésének harmincadik évfordulóján emlékezett.

Orbán Viktor a főhajtásról egy videót is feltöltött közösségi oldalára – melynek a Gloria victis, azaz Dicsőség az áldozatoknak címet adta – ezen jól látszik, hogy egy halk imát is elmondott a sírnál.


Tegnap volt 30 éve annak, hogy az 1956-os forradalom mártírjai megkaphatták a nekik kijáró végtisztességet, hiszen 1989. június 16-án utolsó útjukra kísérte őket az ország, miközben „gyilkosuk”, Kádár János már nem volt beszámítható állapotban – idézte fel az Origo. Az újratemetés azért esett éppen erre a napra, mert 1958-ban ezen a napon végezték ki Nagy Imrét és társait a kommunisták.

A Hősök terén tartott gyászszertartáson, a Műcsarnok lépcsőjén Nagy Imre koporsója mellé került Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza és Szilágyi József koporsója, és ott volt a „hatodik koporsó” is, amely a forradalom többi áldozatát jelképezte. A megemlékezésen mintegy negyedmillióan voltak jelen, ott volt többek közt Orbán Viktor, aki akkor így méltatta Nagy Imrét és mártírtársait.


„Ők azok az államférfiak számunkra, akik az akasztófa árnyékában sem vállalták, hogy a társadalmat megtizedelő gyilkosokkal egy sorba álljanak, akik életük árán sem tagadták meg azt a nemzetet, amely elfogadta őket, és bizalmát beléjük helyezte. Mi az ő sorsukból tanultuk meg, hogy a demokrácia és a kommunizmus összeegyeztethetetlenek” – mondta a jelenlegi miniszterelnök, akinek beszéde hatalmas figyelmet keltett, mivel abban a szovjet csapatok azonnali kivonulását követelte.

„Ha hiszünk a magunk erejében, képesek vagyunk véget vetni a kommunista diktatúrának, ha elég eltökéltek vagyunk, rászoríthatjuk az uralkodó pártot, hogy alávesse magát a szabad választásoknak. Ha nem tévesztjük szem elől ’56 eszméit, olyan kormányt választhatunk magunknak, amely azonnali tárgyalásokat kezd az orosz csapatok kivonásának haladéktalan megkezdéséről” – mondta a fiatalok nevében beszélő Orbán Viktor.

Nagy Imrét három héttel az újratemetés után, július 6-án rehabilitálta a Legfelsőbb Bíróság. Kádár János – akinek hatalma 1988 májusáig tartott – ugyanazon a napon meghalt. 

Fotó: Fortepan

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Mérföldkő a családvédelmi akcióterv

  Mérföldkő a családvédelmi akcióterv

  Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorában adott interjút szerdán a családvédelmi akcióterv nemrégiben életbe lépett elemei kapcsán.

 • Ott marad a kerítés, ahol van

  Ott marad a kerítés, ahol van

  A kerítés ott marad, ahol van, mert a magyar emberek biztonságát szolgálja – jelentette ki Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára.

 • Századvég: Az iszlám nem fér össze az EU értékeivel

  Századvég: Az iszlám nem fér össze az EU értékeivel

  Miközben az Európai Unió rögzíti, hogy az EU olyan értékekre épül, amelyek többek között a férfiak és nők közötti egyenlőséget erősítik, az iszlám előretörésének révén a női-férfi egyenjogúság területe komoly kulturális kihívásokkal kerülhet szembe a következő években – állapította meg a Századvég Alapítvány csütörtökön az MTI-hez eljuttatott elemzésében.