2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Belföld

Novák Katalin: A családpolitika gazdasági kérdés is

A demográfia és a családpolitika nemcsak ideológiai, hanem gazdasági kérdés is, és a nemzetközi versenyképesség szempontjából egyaránt meghatározó – véli Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A politikus a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Munka és család című szakmai fórumán elmondta, hogy a munka és a család egyensúlyát támogatja a munkahelyvédelmi akció, a gyed extra, valamint a bölcsődefejlesztések. Hasonló a kormány célja a kisgyermekes szülőknek biztosítandó részmunkaidővel, valamint a januárban életbe lépő nagyszülői gyeddel.

Credit line: Profimedia, DPphoto

A 3–6 év közötti gyereket nevelő nők foglalkoztatottsága meglepően magas, 75,3 százalék, a három év alatti gyereket nevelőknek azonban csak 15,4 százaléka dolgozik – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az utóbbiak foglalkoztatottságának növelése nem célja a kormánynak.

A munkahelyi bölcsődék számának növekedése is támogatja a nők munkavállalását, ennek érdekében a kormány megemeli ezeknek az intézményeknek a finanszírozását: az idei 180 ezer forinttal szemben jövőre 700 ezer forint támogatást kapnak gyerekenként.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek