EUR: 323,59 Ft
CHF: 291,27 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Belföld

Nyakunkon a Vakáció! Itt a legfontosabb tudnivalók a nyári táborozásról

A gyerekek nagy örömére június 14.-én, pénteken véget ér a 2018/19-es tanév és megkezdődik a nyári vakáció. A szülök viszont kezdhetnek gondolkodni, milyen programokat találjanak ki gyermekeiknek az elkövetkezendő két és fél hónapra. Várhatóan idén is sok diák vállal munkát, illetve tölti a szünidő egy részét táborban. 

Pár nap és bezárnak az iskolák kapui és megkezdődik a nyári szünet csaknem másfél millió általános és középiskolás diák számára. Amekkora öröm ez a gyerekeknek, legalább akkora gond a szülőknek, hogy munkaidőben hol és kinél helyezzék el a gyerekeket. Aki nem lépett időben, még most is megteheti, csak el kell látogatnia a www.taborfigyelo.hu weboldalra, ahol részletes tábori programleírások, árak és tanácsok várják a nyár miatt aggódó szülőket. Akinek nem áll rendelkezésre a nagyszülők vagy a  rokonság segítsége, megoldást nyújthatnak a táborok.  Érdemes ezek közt  jól körülnézni, kifejezetten nagy a szórás mind a minőség, mind az árak tekintetében. A gyerektáborok általában két csoportba sorolhatók: napközis és “ott alvós”. A napközis táborok általában csak a délelőtti órákra vonatkoznak, esetlegesen ebéddel, délután, a munkaidő végéig tartó foglalkozásokkal, míg az “ott alvós” csoportok esetében 5-10 napot az adott táborban töltenek a fiatalok.


Az idei előrejelzések alapján megdől a tavalyi rekord és várhatóan több mint 215 ezer gyermek táborozik a különböző  informatikai, nyelvi, közösségfejlesztő, kaland, nomád vagy éppen katonai táborokban.

Tóth Béla, a www.taborfigyelo.hu vezetője az MTI-vel korábban közölte, a növekvő gyermekszámra a táborszervezők is reagáltak, és ahol megoldható, ott újabb turnusok indítását irányozták elő, ugyanis a legjobb ár-érték arányú táborok már március-áprilisban beteltek, és csak várólistára tudták felvenni a jelentkezőket. Az új turnusok indításával azon gyermekek is esélyt kaptak a legjobb táborokra, akik még nem foglaltak.


Tábor dömping és áremelkedés

A jelenlegi táborkínálat óriási, a www.taborfigyelo.hu oldalon több, mint 1100 táborturnus közül lehet válogatni ár, helyszín és tábortéma alapján is. A hatalmas kereslet, azaz a táborozók megnövekedett száma egyúttal áremeléshez is vezetett. Így tíz százalékkal kell többet fizetni egy vakációs lehetőségért idén, mint tavaly, egy napközis tábor átlagára 35 ezer, míg az ott alvós táborok átlagköltsége 50 ezer forint körül mozog. Az idei évben eddig több mint 20 százalékkal jelentkeztek többen nyári táborokba, mint tavaly, és újdonság, hogy a jelentkezők jelentős része külföldön élő magyarok gyermekei.

A legnépszerűbb tábortéma 2019-ben a sport, míg az angol nyelvi és informatikai táborok holtversenyben a dobogó második fokát foglalják el. A harmadik helyre az egyre dinamikusabban előretörő készségfejlesztő táborok kerültek, míg őket a katonai és honvédelmi- és a kalandtáborok követik a ranglistán. Egyre több Magyarországon a meghökkentő témájú, vagy extrém tábor, amelyekre a kereslet is folyamatosan nő. A földrajzi eloszlásban a vezető pozíciót, az előző évihez hasonlóan, továbbra is Veszprém megye birtokolja, de Pest és Fejér megye táborai is igen népszerűek. A napközis táborok legnagyobb koncentrációja továbbra is Budapesten figyelhető meg. A nagyobb városokban, megyeszékhelyeken a napközis, a kisebb településeken és környékükön az ott alvós táborokat választják a legtöbben.

Honvédelmi Minisztérium szervezésében 72 táborban, 2200 gyerek táborozhat 2019-ben

A Magyar Honvédség a honvédelem és a katonai élet iránt érdeklődő gyerekeket, fiatalokat június közepétől tematikusan megszervezett, többségében ötnapos táborokban várják. Lovas, túlélő és önvédelmi foglalkozásokat kínálnak, valamint a légierő munkájával és a hagyományőrzéssel ismerkedhetnek meg az érdeklődő fiatalok. Az általuk választott témakörök mellett a mindennapi életükben is hasznosítható képességeket is elsajátíthatnak, mint például a tereptani ismeretek. A katonai tábor szervező azt ígérik, hogy a résztvevőket megismertetik az olyan kihalni látszó fogalmak tartalmával, mint a kitartás, lelkierő, önuralom, bajtársiasság, alázat, tisztelet, fegyelem, stb.

https://taborfigyelo.hu/taborok/honvedelmi-katonai-tabor.html

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a balatoni nyári élménytáborokat június 16. és augusztus 30. között rendezi meg, ezalatt több mint harminc ezren táborozhatnak. A hatnapos, ötéjszakás táborok tíz turnusára gyermekvédelmi intézmények és a köznevelési intézmények 1-8. évfolyamos gyermekekkel jelentkezhettek, a június 30. és július 5. közötti turnusra 6-11. évfolyam közötti diákcsoportok. 

Munkalehetőség 30 ezer diáknak

Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi tájékoztatása szerint 2019-ben is meghirdették a Nyári diákmunka programot. A 3,6 milliárd forintból induló programban 30 ezer diák kaphat munkalehetőséget. Az önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén működő vállalkozások is támogatást kaphatnak a 16-25 év közötti diákok foglalkoztatására. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a tényleges foglalkoztatásukkor már betöltötték a 16. életévüket és legkésőbb a program befejezésekor még nem múltak el 25 évesek. A program keretében a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százalékát térítik meg a munkáltatónak. Az önkormányzatok esetében százszázalékos a támogatás, amely legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Negyvenöt kilométernyi fővárosi földutat aszfaltoznak az év végéig

  Negyvenöt kilométernyi fővárosi földutat aszfaltoznak az év végéig

  Várhatóan negyvenöt kilométernyi fővárosi földutat aszfaltoznak le az év végéig a budapesti útépítési program keretében, ez a földutak mintegy húsz százalékát jelenti – közölte a program koordinációjáért felelős miniszteri biztos szerdán Budapesten újságírókkal, hozzátéve: a program második üteme folyamatban van.

 • Tiszteletbeli doktori címet kapott Matolcsy György

  Tiszteletbeli doktori címet kapott Matolcsy György

  Tiszteletbeli doktori (Doctor Honoris Causa) címet adományozott Matolcsy Györgynek a Kaposvári Egyetem Szenátusa, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán vette át az egyetem legmagasabb szintű elismerését – közölte a jegybank az MTI-vel.

 • A magyar cégek optimisták a gazdaság várható alakulásáról

  A magyar cégek optimisták a gazdaság várható alakulásáról

  Az európai átlagnál optimistábbak a magyar cégek a gazdaság várható alakulásáról, közel harmaduk belátható időn belül egyáltalán nem számít recesszióra, míg Európai átlagban a cégek 30 százaléka nyilatkozott így – derült ki a követeléskezelő Intrum 29 országra kiterjedő kutatásából.