EUR: 344,51 Ft
CHF: 319,85 Ft
2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Külföld

Olaszország és Szlovénia megszigorítja a határellenőrzéseket

Olaszország és Szlovénia az illegális bevándorlás megfékezése érdekében megszigorítja a határellenőrzéseket a közös határszakaszon – jelentette be kedden az olasz belügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint vegyes olasz-szlovén járőröket vetnek be. A tárca közölte azt is, hogy közös programot terveznek kidolgozni Szlovéniával az illegális migránsok hazájukba történő visszaszállítására.


Januártól június 10-ig 2144 migráns érkezett tengeri úton Olaszországba, ami 85 százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest, amikor 14 339 migránst regisztráltak. A belügyi tárca beszámolt arról is, hogy az Olaszországba 2019-ben érkezett menedékkérők 31 százaléka, 670 ember Líbiából kelt útra. Törökország felől 550-en, Tunézia felől 543-an, Algéria felől pedig 220-an indultak.

A minisztérium szerint a vizsgált időtartamban a tavalyihoz képest 12 százalékkal csökkent azoknak a migránsoknak a száma, akik lélekvesztőikkel közvetlenül érték el a dél-olasz partokat. Az idén a számuk eddig 815 volt, míg tavaly 930.


2019-ben ráadásul 27 feltételezett embercsempészt – főleg ukrán és orosz állampolgárokat – vettek őrizetbe.

Az olasz tárca közölte továbbá azt is, hogy folytatni kívánja az illegális migráció feltartóztatását szolgáló együttműködést a líbiai parti őrséggel. A minisztérium egyben bejelentette: Olaszország az együttműködés keretében a közeljövőben további tíz hajót készül átadni az észak-afrikai államnak.

2018 júniusától hivatalosan az európai uniós támogatást élvező líbiai parti őrség felelős az észak-afrikai állam partjai előtti térségben az Európába induló menedékkérők kimentéséért.

Az olasz kormány emellett szigorú bevándorlási politikát folytat, ismételten lezáratta kikötőit a civilszervezetek mentőhajói előtt, és bejelentette, nem fogad be több menedékkérőt az országba.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma

  Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szerdára csaknem 1300 esettel újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, ezen felül a kórházi ápolásra szorulóké is kiugróan megemelkedett – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közzétett adatokból és az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából.

 • Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  Bejrúti robbanás – Megsérült a magyar követség épülete is

  A bejrúti robbanásban megsérült a magyar követség épülete, magyar érintettről azonban nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium, segítséget eddig senki sem kért – írta közösségi oldalán a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán.