EUR: 329,42 Ft
CHF: 300,68 Ft
2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Külföld

Olaszország és Szlovénia megszigorítja a határellenőrzéseket

Olaszország és Szlovénia az illegális bevándorlás megfékezése érdekében megszigorítja a határellenőrzéseket a közös határszakaszon – jelentette be kedden az olasz belügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint vegyes olasz-szlovén járőröket vetnek be. A tárca közölte azt is, hogy közös programot terveznek kidolgozni Szlovéniával az illegális migránsok hazájukba történő visszaszállítására.


Januártól június 10-ig 2144 migráns érkezett tengeri úton Olaszországba, ami 85 százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest, amikor 14 339 migránst regisztráltak. A belügyi tárca beszámolt arról is, hogy az Olaszországba 2019-ben érkezett menedékkérők 31 százaléka, 670 ember Líbiából kelt útra. Törökország felől 550-en, Tunézia felől 543-an, Algéria felől pedig 220-an indultak.

A minisztérium szerint a vizsgált időtartamban a tavalyihoz képest 12 százalékkal csökkent azoknak a migránsoknak a száma, akik lélekvesztőikkel közvetlenül érték el a dél-olasz partokat. Az idén a számuk eddig 815 volt, míg tavaly 930.


2019-ben ráadásul 27 feltételezett embercsempészt – főleg ukrán és orosz állampolgárokat – vettek őrizetbe.

Az olasz tárca közölte továbbá azt is, hogy folytatni kívánja az illegális migráció feltartóztatását szolgáló együttműködést a líbiai parti őrséggel. A minisztérium egyben bejelentette: Olaszország az együttműködés keretében a közeljövőben további tíz hajót készül átadni az észak-afrikai államnak.

2018 júniusától hivatalosan az európai uniós támogatást élvező líbiai parti őrség felelős az észak-afrikai állam partjai előtti térségben az Európába induló menedékkérők kimentéséért.

Az olasz kormány emellett szigorú bevándorlási politikát folytat, ismételten lezáratta kikötőit a civilszervezetek mentőhajói előtt, és bejelentette, nem fogad be több menedékkérőt az országba.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Nap képe: Vízi Mikulás

  Nap képe: Vízi Mikulás

  Érthetően hatalmas érdeklődéssel várták a látogatók a berlini Sea Life akváriumában megjelenő Mikulást és angyalkáját, akik a hagyományoknak megfelelően ebben az évben is lemerültek a víztartályban élő állatokhoz.

 • Győzött a jobboldal, jöhet a brexit

  Győzött a jobboldal, jöhet a brexit

  A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson.

 • Orbán Viktor: Sikert értünk el

  Orbán Viktor: Sikert értünk el

  Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodásra jutottak annak érdekében, hogy Európa 2050-re karbonsemlegessé váljon – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben.