EUR: 326,60 Ft
CHF: 294,37 Ft
2019. július 17., szerda
Endre, Elek

Külföld

Orbán Balázs: Banglades sokat tesz a térség stabilitása érdekében

Banglades sokat tesz a terrorizmus, az illegális bevándorlás ellen, ugyanakkor jól kezeli a rohingja menekültek elhelyezését – összegezte tapasztalatait Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, aki Bangladesben tárgyal.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon nyilatkozva kedden elmondta, hogy a csupán másfél Magyarországnyi területű, ám 160 milliós lélekszámú Banglades komoly kihívásokkal küzd, politikai rendszere mégis stabil, gazdasága pedig 7 százalékos növekedést produkál már évek óta. A miniszterhelyettes tudatta, hogy a magyar küldöttség látogatásának elsődleges célja a magas szintű kapcsolatfelvétel a bangladesi kormányzattal. Orbán Balázs többek közt a külügyminisztérium államtitkárával, a belügyminisztérium államtitkárával, a katasztrófa-elhárítási miniszterhelyettessel és a rendőrfőkapitánnyal tárgyalt.


Meglátása szerint Banglades vezetése rendkívül sokat tesz a terrorizmus ellen, továbbá azért, hogy megelőzze a radikalizálódást a 90 százalékban muszlim vallású lakosságon belül. Bár népességrobbanással küszködik, az ázsiai ország kormánya saját erőforrásból és nemzetközi segítséggel megfelelően gondoskodik a több mint egymillió rohingjáról, akik a szomszédos Mianmarból menekültek Bangladesbe. Orbán Balázs – aki világon már jó pár menekülttáborban járt – ellátogatott az ország déli részén lévő rohingja táborokba, amelyekben megítélése szerint az élet nehéz, de a körülmények nemzetközi összevetésben jók.

Az államtitkár elmondta, hogy cél a Hungary Helps kormányprogram kiszélesítése Bangladesben. A magyar segítségnyújtásnak már vannak hídfőállásai – például orvoscsoport végez különleges műtéteket Dakkában -, illetve ösztöndíjat biztosít a magyar kormány bangladesi diákoknak, de a program eddig elsősorban a Közel-Keletre és a Szaharától délre fekvő országokra fókuszált, Bangladesre kevésbé – mondta Orbán Balázs.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Hidvéghi Balázs: a jobboldal támogatta von der Leyen megválasztását

    Hidvéghi Balázs: a jobboldal támogatta von der Leyen megválasztását

    Könnyű nyilatkozatokat, hangzatos deklarációkat tenni, de Ursula von der Leyen kilenc szavazatos többséggel európai bizottsági elnökké történt megválasztása azt mutatja: az Európai Parlamentben (EP) a jobboldal megszavazta, a baloldal pedig többségében az új bizottsági elnök megválasztása ellen szavazott – közölte Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő Strasbourgban.

  • Beindulhat a Hold és a Föld közötti gazdaság!

    Beindulhat a Hold és a Föld közötti gazdaság!

    Új üzleti lehetőségek nyílhatnak, ugyanis beindulhat az úgynevezett ciszlunáris gazdaság, vagyis a Hold és a Föld közötti térségben zajló kereskedelem – közölte a Puli Space magyar űrprojekt vezetője az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.