EUR: 323,68 Ft
CHF: 291,27 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Belföld

Orbán Viktor: Bátran kihúzhatjuk magunkat, megmaradtunk!

Kilencvenkilenc évvel Trianon után mi, magyarok bátran kihúzhatjuk magunkat: megmaradtunk! – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Sátoraljaújhelyen, a nemzeti összetartozás napján rendezett ünnepségen. Budapesten, a Parlament előtt több ezer magyar diák emlékezett.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a magyarok itt vannak Európa közepén a szétszakítottság, a háborúk és a diktatúrák ellenére is, de nemcsak túlélték ezt az időszakot, hanem ma a Kárpát-medence legnépesebb nemzetét alkotják.


Orbán Viktor a trianoni békeszerződésről úgy fogalmazott: ami igazságtalan volt valaha, az is marad az idők végezetéig, mert az idő a sebeket gyógyítja, de „az amputációt nem”. Az azóta eltelt idő semmit sem változtatott azon a tényen, hogy ami 99 éve történt, az nem tárgyalás volt, hanem diktátum, büntetés a háború elvesztéséért.

MTI/Máthé Zoltán

 

A miniszterelnök a határon túli magyarság érdekében tevékenykedő Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborában  összegyűlt fiataloknak azt mondta: „Bárhonnan is érkeztetek, Magyarországon itthon vagytok, Magyarország a ti otthonotok is”.


Több ezer gyerek a Kossuth téren

Országszerte tartottak megemlékezéseket a nemzeti összetartozás napján. A Kossuth téren, az Országház előtt több mint ötezer magyar diák énekelte a Kézfogás című dalt. A rendezvényre a magyar iskolákból 2600, a külhoni iskolákból, Erdélyből, Szerbiából, Szlovákiából és a Kárpátaljáról csaknem 2300 gyerek érkezett. Ezzel egy időben pedig több mint 150 határon túli és magyarországi iskolában énekelték a dalt. A Parlament előtt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár tartott beszédet, amelyben kiemelte: a nemzet jövője ma sem nagyhatalmak, tőlünk független erők, hanem a magyar édesanyák és édesapák kezében van.

 

Kilencvenkilenc éves a trianoni békeszerződés

Kilencvenkilenc évvel ezelőtt, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békeszerződést. Ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. Az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a nemzeti összetartozás napjává június 4-ét.

Kerékpáros emléktúrát szerveznek

„Tekerj otthonról hazáig!” elnevezéssel Kárpát-medencei kerékpáros emléktúrát szervez a Pesti Fiatalokért Egyesület, hogy ezzel erősítsék a nemzeti összetartozást. A szervezők szerint négy helyszínről, Dunaszerdahelyről (187 kilométer), Nagyváradról (389 kilométer), Szabadkáról (274 kilométer) és Beregszászról (424 kilométer) indulnak a kerékpárosok Budapest felé, ahová egyszerre érkeznek meg augusztus 20-án. A rendezvényre az otthonrolhaza.hu weboldalon lehet regisztrálni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Negyvenöt kilométernyi fővárosi földutat aszfaltoznak az év végéig

  Negyvenöt kilométernyi fővárosi földutat aszfaltoznak az év végéig

  Várhatóan negyvenöt kilométernyi fővárosi földutat aszfaltoznak le az év végéig a budapesti útépítési program keretében, ez a földutak mintegy húsz százalékát jelenti – közölte a program koordinációjáért felelős miniszteri biztos szerdán Budapesten újságírókkal, hozzátéve: a program második üteme folyamatban van.

 • Tiszteletbeli doktori címet kapott Matolcsy György

  Tiszteletbeli doktori címet kapott Matolcsy György

  Tiszteletbeli doktori (Doctor Honoris Causa) címet adományozott Matolcsy Györgynek a Kaposvári Egyetem Szenátusa, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán vette át az egyetem legmagasabb szintű elismerését – közölte a jegybank az MTI-vel.

 • A magyar cégek optimisták a gazdaság várható alakulásáról

  A magyar cégek optimisták a gazdaság várható alakulásáról

  Az európai átlagnál optimistábbak a magyar cégek a gazdaság várható alakulásáról, közel harmaduk belátható időn belül egyáltalán nem számít recesszióra, míg Európai átlagban a cégek 30 százaléka nyilatkozott így – derült ki a követeléskezelő Intrum 29 országra kiterjedő kutatásából.