EUR: 323,48 Ft
CHF: 290,10 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Életmód

Öt álláskereső legenda

Van néhány olyan bevésődött „igazság”, amelyet máig elhisznek az álláskeresők. A professional.hu megtalálta a Glassdoor magazin álláskereső mítoszainak gyűjteményét, amelyekkel mi is gyakran találkozunk. Lássuk a legendákat, és nézzük meg azt is, hogy mi az igazság bennük!

1. Minél több helyre jelentkezünk, annál nagyobb esélyünk van megtalálni az új munkahelyünket. – Ebben van némi igazság, de a mennyiség helyett mindig koncentráljunk a minőségre! Ne jelentkezzünk minden állásra csak azért, mert szembejött velünk egy hirdetés. Arról nem is beszélve, hogy ha tucatjával szórjuk az önéletrajzunkat, az az esélyeket is ronthatja: egy konkrét, az adott munkalehetőségre átalakított jelentkezés többet nyom a latban, mint 10 olyan, amelyeket az esélytelenek nyugalmával, „miért ne?” alapon küldtünk el.


2. Csak akkor jelentkezzünk egy állásra, ha tökéletesen megfelelünk a kiírásoknak! – Tévedés! Számtalan esetről hallottunk már, amikor az agilis, egy-két éves gyakorlattal rendelkező junior megkapta a tapasztaltabbaknak meghirdetett állást. Nyilvánvalóan nem minden esetben lehetnek a cégek rugalmasak, de észszerű keretek között érdemes próbálkozni.

3. Ha minden elvárásnak megfelelünk, miénk az állás! – Az optimizmus fontos, de ne igyunk előre a medve bőrére. Hiába találtunk egy – az elvárások alapján – tökéletesnek tűnő munkát, az interjún még sok minden kiderülhet, sőt még az is előfordulhat, hogy végül nekünk nem tetszik a környezet. Az, hogy megfelelünk minden elvárásnak, megvannak a képesítéseink és a tapasztalatunk, legfeljebb a felvételi folyamatban való következő lépésre jogosít fel.


4. A motivációs levelet úgyse olvassa el senki! – Az önéletrajz egy szárazabb műfaj, ez a felületünk viszont alkalmas arra, hogy a személyiségünket is megmutassuk. Használjuk ki! Elképzelhető, hogy a HR-es nem olvassa el, de ha mégis, ez tökéletes lehetőség arra, hogy kíváncsivá tegyük annyira, hogy interjúra hívjon. Soha ne használjunk sablonleveleket, leendő munkahelyünk sem egy sablonnal fog dolgozni, hanem ránk kíváncsiak.

5. Ha elküldtük az önéletrajzot, mindent megtettünk, amit lehet. – Szó sincs róla! Valóban megtörtént az első fontos lépés, de még bőven tehetünk a saját érdekünkben. Ilyenkor jönnek a képbe a bűvös „kapcsolatok”! Nem kell, hogy a munkaügyes vagy a vezérigazgató legyen a legjobb barátunk, elég, ha ismerünk valakit a cégnél, és megkérjük, hogy szóljon egy jó szót az érdekünkben. Nézzünk szét a facebookos ismerőseink között, hogy van-e valaki, és akár régebbi, távolabbi ismerősöknél is rákérdezhetünk. Nekik ez a szívesség nem kerül semmibe – ha pedig összejön a munka, örömmel háláljuk meg a segítséget!

Kapcsolódó Cikkek

 • Így küzdhetjük le a műanyagfüggőséget

  Így küzdhetjük le a műanyagfüggőséget

  A műanyagok olyan mértékben átszőtték mindennapjainkat, hogy már észre sem vesszük őket. Kényelmes. Olcsó. Kikerülhetetlen. A szomorú igazság azonban az, hogy az általunk használt műanyagok több mint 70 százalékát nem hasznosítjuk újra, és nagy részük végül az óceánokban vagy folyókban végzi.

 • Dubaj drónnal és objektívvel

  Dubaj drónnal és objektívvel

  Dubairól elsőre sokaknak a luxus, a gazdagság és a fényűzés jut eszébe, na meg a gyönyörű kelet-európai lányok és az olajsejkek üzleti kapcsolata.

 • A folyóüledékben rengeteg a mikroműanyag

  A folyóüledékben rengeteg a mikroműanyag

  Sok mikroműanyag lehet a hazai folyók üledékében, ami a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói szerint jelentős környezeti kockázattal járhat – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

 • Elő a turmixszal! 

  Elő a turmixszal! 

  A kánikulában nem mindegy, hogy mennyi időt töltünk a konyhában, a meleg tűzhely mellett. A legoptimálisabb az lenne, ha semennyit sem kellene, de akkor mit eszik az éhes család?