EUR: 326,04 Ft
CHF: 294,43 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

Példaértékű a nemzeti kisebbségek képviselete és megjelenése Magyarországon

Magyarországon a nemzetiségek és nemzeti kisebbségek képviselete és megjelenése “példaértékű”, beleértve a magyar parlamentet is, nyelvük védelme magas szintű politikai támogatást élvez – közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács csütörtökön.

Az Európa Tanács égisze alatt működő Európai Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának Szakértői Bizottsága jelentésében hangsúlyozta: Magyarország sokat javított a két- vagy többnyelvű oktatás lehetőségein, a pozitív tendencia pedig folytatódik.


Kiemelték: noha a különböző roma nyelvek oktatása megoldott, a magyar hatóságok fontosnak tartják lehetőségeik további javítását és megerősítését az oktatás minden szintjén. A bizottság véleménye szerint azonban további szükség van a horvát, a német, a román, a szerb, a szlovák és a szlovén nyelv használhatóságának szélesítésére, hogy jobban megfeleljen az őket használó kisebbség igényeinek. Mint írták, ez főként tanárok képzését jelenti, hogy több tárgyat taníthassanak ezeken a nyelveken.

A szakértői bizottság jelentésében ajánlásokat fogalmazott meg, amelyek szerint Magyarországnak hosszú távú stratégiát kell kidolgoznia minden kisebbségi nyelv további támogatására. Intézkedéseket kell hoznia annak ösztönzésére, hogy széles körben, valamint a közhivatalokban is használhatóak legyenek a kisebbségi nyelvek, mivel azokat az igazságügy és a közigazgatás területén alig alkalmazzák. Arra szólítottak fel, hogy a horvát, a német, a roma, a román, a szerb, a szlovák és a szlovén nyelv esetében a televíziós műsorok időtartamát jelentősen meg kell hosszabbítani, továbbá átfogó rendszert kell kidolgozni a kisebbségi nyelveken dolgozó újságírók képzésére.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Kárpát-medencében

  A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Kárpát-medencében

  A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Felvidéken és az egész Kárpát-medencében – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak a megnyitóján kedden.

 • Újra 30°C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála

  Újra 30°C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála

  Kedden és szerdán is gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel az ország döntő részén csapadék nélkül. Ugyanakkor kedden délután az északi megyesávban, szerdán pedig az északkeleti megyékben elvétve futó zápor esetleg előfordulhat, sőt szerda késő este a nyugati határvidékre is besodródhat Ausztria felől egy-egy zápor, netán zivatar.

 • Deutsch Tamás: Az EB új elnöke tegyen meg mindent a bevándorlás megállításáért

  Deutsch Tamás: Az EB új elnöke tegyen meg mindent a bevándorlás megállításáért

  Az Európai Unió külső határainak megvédésével a bevándorlást meg kell állítani, az uniós szerződésekben rögzített módon a nemzeti identitást tiszteletben kell tartani, és a közép-európai országok uniós támogatási forrásainak mértékét fenn kell tartani – jelenttette ki Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden.