EUR: 323,38 Ft
CHF: 291,57 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Extra

Radics Béla gitárja a rockot jelentette

Tűzkerék. Akik a hatvanas-hetvenes évek beat-rock zenéjén szocializálódtak, azoknak e név fogalom. Fogalom, amely összenőtt a tragikus sorsú Radics Bélával és tőle elválaszthatatlan hangszerével, a mélybordó színű Gibson gitárral. És persze az azon megszólaló Jimi Hendrix-, illetve Cream-dalok veretes hangszerszólóival, no meg a később alkotott saját szerzeményekkel. A közelmúltban előkerült gitárról és persze legendás tulajdonosáról Póka Egont – aki ma a Kőbányai Zenei Stúdió igazgatója –, az egykori kultbanda basszusgitárosát kérdeztük.

Harminchét év elteltével előkerült Radics Béla kultikus Gibson gitárja. Mit szimbolizál ez a hangszer, és miért lengte, illetve lengi ma is körül ez a misztikus légkör?


– A gitár szervesen Bélához tartozott, a rockzenét jelentette, szimbolizálta, Béla személyiségével együtt. Egész egyszerűen hozzá tartozott, úgy, ahogy Hendrixhez a Stratocaster. Olyan kisugárzása volt, amilyen kevés zenésznek adatik meg. Ha megjelent a színpadon, azonnal minden figyelem rá összpontosult.

Nagyon fiatalon, tizenhét évesen kerültél a Tűzkerék formációba, ahol már a mélybordó hangszer ontotta Jimi Hendrix, illetve a Cream veretes szólóit. Mit jelentett neked Radics Béla mint zenész, mint ember, az általa előadott interpretációk és persze maga a különlegességnek számító gitár? Miben látod Radics művészetének jelentőségét?


– Szerencsés ember vagyok, hogy Béla barátja lehettem, valóban nagyon fiatalon kerültem egy olyan közegbe, Tátrai Tibivel együtt, ahol Béla és Orszáczky Jackie volt a meghatározó személyiség. Körülöttük olyan fantasztikus emberekkel, egyéniségekkel, mint a kitűnő billentyűs Fogarasi János, a nagyon tehetséges gitáros Mogyorósi László vagy épp a mindig jókedvű, egyéni humorú Vadölő, a dobos. De említhetném a magyar dzsessz kiválóságait, Kőszegi Imre dobost, a több hangszeren is játszó Lakatos „Bögöly” Bélát, a zseniális billentyűs Pataki Lászlót vagy a gitáros Babos Gyulát. Szinte minden szabadidőnket együtt töltöttük; zenét hallgattunk, és folyamatosan gyakoroltunk.

Jó pár évre rá érett muzsikusként kerültél ismét Béla mellé, aki túl volt már a Taurus okozta csalódáson. Milyen különbséget tapasztaltál a két időszak közös munkája között?

– Valóban érezhető, hallható volt a különbség, hiszen nem kapta meg azt, amit a Taurustól várt. Ez az önmarcangolás, magába fordulás odáig fajult, hogy sajnos belebetegedett. Az az igazság, hogy a későbbi formációiban, mint az Aligátor vagy az újjáélesztett, különböző összetételű Tűzkerék, sem lelte igazán örömét. Nem hozták meg a jól megérdemelt sikert. Ennek okait lehetne elemezni, tény azonban, hogy a saját gondjain, illetve a körülötte lévő személyi problémákon túl a zenei ízlésvilág is megváltozott. Ilyen körülmények között, ráadásul ellenszélben, nehéz talpon maradni.

Radics halála után mintegy ereklyeként őrizted a hangszert, amely azután az ORI tulajdonába került. Mi lett volna a szándékod vele, ha végleg a te birtokodban marad?

– Béla édesanyja adta át nekem a hangszert azzal a mondattal, hogy tudja, én sohasem fogom eladni, és tanítsam rajta gitározni a gyerekeket. Mamika nem is sejtette, hogy a jövőbe lát… Egyébiránt a gitár sohasem került az ORI tulajdonába, Mamika hiszékenységét kihasználva egy szélhámos szerezte meg tőle a nagy tiszteletnek, közmegbecsülésnek örvendő hangszert.

Mit éreztél, amikor megtudtad, hogy hosszú idő után végre előkerült, egy arra méltó helyen megtekinthető, sőt némely zenész számára használható is lesz?

– Hogy mit éreztem? Megkönnyebbülést és egyben megnyugvást, hogy végre nem kell vadásznom valakire, aki az egész nemzedékünket meglopta!

Tátrai Tibor (balra) és Póka Egon a legendás gitárral Fotó: Kosik Kristóf

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Nanushka a francia divatfővárost is beveszi

  Nanushka a francia divatfővárost is beveszi

  A ma­gyar di­vat­márka több si­ke­res New York-i be­mu­tató után pén­te­ken a pá­ri­zsi di­vat­hé­ten pre­zen­tálta a 2020-as ta­vasz-nyári kol­lek­ci­ó­ját.

 • Így néznek ki ma a Backstreet Boys tagjai

  Így néznek ki ma a Backstreet Boys tagjai

  Tegnap adott koncertet Budapesten a Backstreet Boys, a fiúzenekar, akik a 90-es években meghódították a világot, azzal együtt pedig milliók szívét. Nem volt olyan tini, akinek ne lett volna tele a szobája a csapat poszterivel, aki ne lassúzott volna a dalaikra a szórakozóhelyeken.

 • Becsajozott Shawn Mendes?

  Becsajozott Shawn Mendes?

  Nemrég jelent meg Shawn Mendes és Camila Cabello közös dala, a Senorita, a rajongók pedig rögtön gyanakodni kezdtek, hogy talán nemcsak munka, hanem szerelem is van a dologban.