2019. december 06., péntek
Miklós

Egyéb IV.kerület

Speciális hajó vigyáz ránk a Dunán

Immár nemcsak a Balatonon, hanem a Duna fővárosi szakaszán, így kerületünk dunai részén is mentőhajó segíti a bajba jutott embereket. 

Négyéves előkészítési és szervezési munka eredményeként a március végi műszaki átadást követően a speciális hajó pünkösdkor állt szolgálatba a Szentendrei- és a Csepel-sziget között. A hajó az Országos Mentőszolgálat háttértámogatásával, a vízi mentők szakszolgálata szakértelmére támaszkodva üzemel, kezdetben nappal, majd a későbbiekben nyújtott műszakban is. A kezdeményezés a Wein János Alapítvány, a Fővárosi Vízművek és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg.


Sok ember életét mentheti meg a speciális mentőhajó

A 9 méter hosszú, 3 méter széles, éjjellátó berendezéssel, kamerákkal és dupla szonárral felszerelt jármű akár nyolcvan kilométeres sebességnél is gyorsabban képes hasítani a Dunán, hiszen a mentőhajót két darab, egyenként 200 lóerős, négyhengeres motor hajtja. Egyszerre 500 liter üzemanyagot lehet bele tankolni, és vészhelyzet esetén más hajót is el tud vontatni .

Idő előtti bevetés

A hivatalos szolgálatba állás előtt, a dunai hajókatasztrófánál már bevetették a sürgősségi mentőhajót, hiszen az elsüllyedt Hableány vízbe esett utasainak felkutatásában az áradó Duna, a sötétség és az eső nehezítette körülmények között speciális kialakítású és felszereltségű, tapasztalt személyzettel rendelkező járműre volt szükség. Ezért a mentésirányítók felkérésére haladéktalanul útnak indították a három szervezet együttműködésével létesített sürgősségi mentőhajót. A járműnél elsődleges szempont volt, hogy kialakítása és felszereltsége alapján rendkívüli körülmények közt is alkalmas legyen a folyami vízi mentésre. Ezt az adottságát felhasználva az utasok felkutatásán túl – a tűzoltósággal kötelékben – az elsüllyedt hajó szonáros keresésében és megtalálásában is közreműködött.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.