EUR: 325,88 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Egyéb Érd

Szigorítják az építkezés feltételeit

Egyre gyakoribbak az olyan építkezések a városban, ahol – a kiskapukat kihasználva – egy telekre a megengedettnél több lakást húznak fel. Ennek vet véget egy nemrég elfogadott szabályozás.

Egy telken ezentúl egy épületet lehet majd felhúzni (Illusztráció)

– Egy szigorításról van szó azzal kapcsolatban, hogy a 300 négyzetméternél kisebb telkeken a jövőben csak egy épület építését fogjuk megengedni – tájékoztatott Bács István alpolgármester a legutóbbi testületi ülésen.


A rendeletmódosítás okával kapcsolatban a képviselő kiemelte, azért van rá szükség, mert egyre gyakoribbak az olyan építkezések a városban, amelyek ugyan szabályosak, mégis rontják Érd városképét.

– Egy építkezés vagy szabályos, vagy szabálytalan. A szabálytalan építkezések minden esetben az építészrendészet hatáskörébe tartoznak, ebben mi nem tudunk eljárni – magyarázta Bács István. – A szabályos építkezések között két típus van. Az egyikben a helyi építési szabályzat (hész) minden paragrafusát betartják. Valaki házat épít, és azután beköltözik. A másik eset azonban spekulatív jellegű: szintén betartják a jogszabályi előírásokat, ám a kiskapukat kihasználják. Azon vagyunk, hogy ezeket most bezárjuk. Bízom benne, hogy a város összképét tekintve kedvező lesz a kialakítás – tette hozzá.


Csőzik László önkormányzati képviselő az ülésen szintén építésügyi problémára hívta fel a figyelmet.

– Lakók kerestek meg azzal, hogy kétlakásos társasház épül az utcájukban, de elmondásuk szerint az építtető három lakásként próbálja meg eladni az ingatlant – mondta a képviselő. – Feltehetőleg arról van szó, hogy az egyik rendeltetési egységet kettébontja, és használati megállapodást köttet a tulajdonosokkal, és így adja el ezt az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlant.

Bács István alpolgármester emlékeztetett, a probléma évek óta jelen van a városban.

– Ez egy átverés – fogalmazott az alpolgármester a lakások értékesítésével kapcsolatban. – A lelkiismeretlen kivitelezők úgy adják el ezeket a gyakran 30 négyzetméteres lakásokat, hogy a vásárlók számára a vétel nem keletkeztet tulajdonjogot.

Kitért arra, hogy mivel ezeknek az ingatlanoknak gyakran társasházi alapító okiratuk sincs, a beköltöző lakók később számos problémával szembesülhetnek.

– Nem gondolnak bele abba, hogy ha egyszer elromlik a kapucsengő, vagy beázik a ház, ki fogja azt megjavítani – mondta az alpolgármester, hozzátéve, több építtető azzal csapja be a leendő vásárlókat, hogy elindítja a társasház-alapító kérelmet. – Elkezdik értékesíteni a lakásokat azzal, hogy elindították a folyamatot. Amikor eljut a hivatalba a kérelem, a szakhatóság elutasítja, mert ott ennyi lakóingatlant nem lehet létesíteni, de akkorra az ingatlanokat már eladták. Sok esetben addigra már el is tűnik a beruházó. Teszünk bejelentéseket az építészkamaránál, az ügyvédi kamaránál, de sajnos ez egy nagyon „kimunkált” hálózat. Ahogy tudunk, küzdünk ellene. A hivatal csak a tulajdonost tudja kötelezni az eredeti állapot visszaállítására, vagy megbírságolni, de az építtető addigra már sehol sincs. Nekünk arra van lehetőségünk, hogy a kiskapukat bezárjuk, és betartassuk a szabályokat.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Július utolsó hétvégéjén a Minősített Európai Fesztivál címmel kitüntetett, nemzetközivé nőtt Középkori Forgatagon ismét benépesül a vár és a szomszédságában található hatalmas aréna, a Lovagi Tornák Tere.