EUR: 325,22 Ft
CHF: 294,78 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Belföld

Támogatja a V4-ek együttműködésének folytatását az új szlovák államfő

Támogatásáról biztosította a visegrádi együttműködés folytatását Zuzana Caputová, Szlovákia új köztársasági elnöke.

“Támogatom a legszorosabb kapcsolatok folytatását, továbbfejlesztését” – jelentette ki Caputová csütörtökön Prágában a Milos Zeman cseh államfővel tartott közös sajtótájékoztatón.


Zuzana Caputovát szombaton iktatták be hivatalába, és első külföldi útja a hagyományoknak megfelelően a szomszédos Csehországba vezetett. Szlovákia és Csehország 1918 és 1992 között Csehszlovákia néven közös államot alkottak, ezért hagyomány, hogy az új közméltóságok első külföldi útja a szomszédos fővárosba vezet.

“Az Európai Unióhoz történt csatlakozással a V4-es csoport létezésének értelme nem szűnt meg. Úgy vélem, továbbra is keresni kell a közös (visegrádi) témákat, szorgalmazni kell a közös érdekek érvényesítését, nyilván minden érintett ország szuverenitásának tiszteletben tartása mellett” – jelentette ki a Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia együttműködésére vonatkozó kérdésre válaszolva a szlovák államfő.


A cseh-szlovák tárgyalások során “egyetlen konfliktusos téma sem merült fel” – jellemezte a megbeszéléseket Milos Zeman.

Mindkét politikus megerősítette, hogy Prága és Pozsony egyeztetni kíván a bársonyos forradalom 30. évfordulójának megünneplése kérdésében. A konkrétumokat a két kormány fogja meghatározni.

Zuzana Caputová délután további vezető cseh politikusokkal és a Csehországban élő szlovák kisebbség képviselőivel találkozik, este pedig ellátogat arra a könnyűzenei koncertre, amelyet a cseh civil szféra szervezett tiszteletére a prágai Kampa szigeten.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek