EUR: 354,27 Ft
CHF: 333,44 Ft
2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Külföld

Thaiföldi mentőakció: két kimentett fiú is búvárként szeretne szolgálni a thai haditengerészetnél

A thaiföldi Tham Luang-barlangrendszerből tavaly kimentett gyerekek közül ketten is búvárként szeretnének szolgálni a thai haditengerészet egyik speciális egységénél – mondták el a fiatalok hétfőn, a mentőakció egyéves évfordulóján rendezett sajtótájékoztatón.

“Szeretném valahogy meghálálni az országnak. Egyébként pedig ezek a búvártisztek nagyon menően néznek ki” – mondta a 15 éves Pradzsak Szutham, az észak-thaiföldi barlangnál kialakított múzeumban tartott sajtótájékoztatón.


Az ifjúsági focicsapat 12 tagja és edzőjük 2018. június 23-án látogatott el a Bangkoktól 1000 kilométerre fekvő Tham Luang-Khun Nam Nang Non-barlangba. A hirtelen áradás miatt azonban több mint két hétre csapdába estek a barlang egy száraz pontján. Kiszabadításukra nemzetközi mentőexpedíciót szerveztek tapasztalt barlangi búvárok.

A mentőalakulatoknak végül július 10-ig sikerült mindenkit a felszínre hozniuk, de a 38 éves Szaman Kunan, aki korábban a thai haditengerészet búvárja volt, életét vesztette a veszélyes művelet során. A férfinak emléket állító bronzszobor a barlang bejáratánál kapott helyett.


“Óriási megtiszteltetés, hogy thai állampolgárságot kaptunk, ami az élet sok területén, beleértve a focit és az oktatást is, új lehetőségeket nyit meg előttünk” – jegyezte meg a 15 éves Adul Szam-on, aki csakúgy, mint két másik csapattársa és edzőjük, hontalan volt, mielőtt tavaly augusztusban thaiföldi állampolgárságot kapott.

A megmenekült csapat számos tévéműsorban, köztük az amerikai The Ellen Show-ban is megjelent azóta és a történetből több filmes feldolgozás is készül. Szeptemberben kerül a thaiföldi mozikba a The Cave című játékfilm és egy Netflix-produkció is készül.

Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghaladta a 12 milliót a fertőzöttek száma

    Meghaladta a 12 milliót a fertőzöttek száma

    A világon 12 012 720 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 548 914, a gyógyultaké pedig 6 562 679 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki adatai szerint.

  • Orbán Viktor: Ne a nyugatiak mondják meg, hogyan éljünk

    Orbán Viktor: Ne a nyugatiak mondják meg, hogyan éljünk

    Mi Közép-Európából arra kérhetjük a Nyugatot: ne mondja meg, hogyan kellene élnünk az életünket – mondta szerdán Orbán Viktor miniszterelnök az Európa cenzúrázatlanul című webkonferencián, amelyen Aleksandar Vucic szerb elnök és Janez Jansa szlovén miniszterelnök is felszólalt.