EUR: 345,76 Ft
CHF: 321,12 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Belföld

Dunai hajóbaleset: hiába reménykedett a matróz családja

A hétvégén bizonyossá vált, hogy Pethő János, a Hableány matróza nem élte túl a május 29-i hajókatasztrófát. A turistahajó kiemelése hamarosan megkezdődhet.

A rendőrök a mentőkkel együtt érkeztek múlt csütörtök éjjel a tragikus sorsú matróz édesanyjához, hogy közöljék vele a rossz hírt. Bár a 81 éves Julika néni fel volt készülve a legrosszabbra, megrendülten fogadta, hogy nagyobbik fia, János nincs többé. A mentők telefonon riasztották az édesanya kisebbik fiát, Pethő Tibort, és arra kérték, egy pillanatra se hagyja magára idős édesanyját.


– Titokban az utolsó pillanatig reménykedtünk, de a Hableányon egy ilyen ütközést nem lehetett túlélni. Mielőtt a bátyám hajós lett, hosszú évekig hivatásos katonaként szolgált Szolnokon. Ezért megkerestek a hadkiegészítő parancsnokságtól, kértek, ha előkerül Jani holtteste, értesítsem őket, mert a honvédség szeretné eltemetni – mondta másnap a Lokálnak a matróz öccse, Tibor.

A férfi a gyász miatt olyan lelkiállapotba került, hogy nem volt ereje bemenni a testvéréhez, így helyette a felesége azonosította őt. A Lokálnak egy neve elhallgatását kérő informátor elmondta: a Hableány tragikus sorsú matrózát, Pethő Jánost minimálbérre bejelentve foglalkoztatta a hajótársaság.


– Már a koreai áldozatok hozzátartozói is felkerestek minket kérdéseikkel. Elküldtük a rendőrségnek Pethő János rokonainak meghatalmazását, mert szeretnénk megkapni minden szakértői véleményt. Arra számítunk, hogy a tüzetes vizsgálatokból kiderül, mi is történt pontosan – mondta a Lokálnak dr. Magyar György, az elhunyt budapesti matróz édesanyjának és öccsének jogi képviselője. – Már megtettük a büntetőjogi lépéseket, és még ma felvesszük a kapcsolatot János munkáltatójával, a munkavédelmi hatósággal és a biztosítótársasággal. Szeretnénk tisztán látni, ugyanis több magyar hajóstól kaptunk levelet, amelyben arra panaszkodnak, hogy a munkáltatójuk csupán minimálbérre jelenti be őket. Azt is sérelmezik, hogy nincs elég pihenőidejük, és akad hajó, amelynek a műszerezettsége nem elfogadható, szerintük ezért is lehetett borítékolni a tragédiát.

Megtalálták a huszadik áldozatot

A hétvégén húszra emelkedett a Dunában megtalált áldozatok száma, miután Százhalombattánál előkerült egy dél-koreai nő holtteste. Lapzártánkkor még nyolc embert kerestek, köztük a Hableány magyar kapitányát. A baleset után megtalált áldozatok közül négyet elszállították Dél-Koreába, egy házaspárt már el is temetett a családja. A Hableány roncsát a Duna magas vízszintje miatt a pénteken megérkezett Clark Ádám úszódaruval sem sikerült lapzártánkig kiemelni. Jasenszky Nándor, a TEK osztályvezetője szerint lehetséges, hogy ez csak a hét közepén történik meg.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek