2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Belföld

Tombol a kánikula

A nyár elején hirtelen beköszönő meleg mindig megviseli az embereket, van, akinek az alvással vannak problémái, de a hányinger és az emésztési zavar sem ritka. A Lokál dr. Bense Tamás általános orvos segítségét kérte ahhoz, hogyan tegyük elviselhetőbbé a forróságot.

Napok óta hőségriasztás van érvényben.


– A hirtelen jövő extrém meleg gyakorlatilag mindenkit megterhel, akik a legjobban megérzik, azok az idősek, a krónikus betegek és a kisgyerekek, de ilyenkor a teljesen egészséges embereknek is jobban kell figyelni magukra. Sajnos egyre inkább rákényszerülünk arra, hogy időnként bekapcsoljuk a klímát, hogy ne legyen elviselhetetlen, 30-32 foknál melegebb a lakótér. Emellett érdemes napközben bezárni az ablakokat, és ventilátorral mozgatni a levegőt, majd ha már este kissé lehűlt a levegő, kereszthuzatot csinálni a lakásban – tanácsolta Bense Tamás.

Bense szerint a legfontosabb a megfelelő folyadékbevitel, emellett a napközbeni frissítő zuhany és olyan fürdők, ahol 28 fok körüli hőmérséklet van.


– A folyadékbevitelnél fontos, hogy ahhoz mérten igyunk többet, amennyit idáig fogyasztottunk. Ilyenkor általában az alapfogyasztáshoz képest másfél literrel több folyadékra van szükség. A fizikai munkát végzőknél naponta akár a hat litert is elérheti a pluszfolyadék mennyisége. Kerüljük a szénsavas üdítőket, helyette vizet vagy frissen facsart gyümölcsleveket igyunk. Érdemes akár zacskós leveseket is fogyasztani, mivel az izzadsággal kiürült só mennyiségét így pótolni tudjuk – fogalmazott.

A strandon a naptejek használata mellett a kisgyerekeknek egy bő fehér pólót ajánl a gyermekgyógyász.

– Kisgyerekeket csak árnyas-fás helyre vigyünk a strandon. A vízbe pedig szükség lehet egy széles karimájú kalapra, amely védi a kicsi arcát. Az óvodás és kisiskolás gyerekekre pedig emellett érdemes ráadni egy 3-4 mérettel nagyobb fehér, jól szellőző pólót – térd és könyök alá érőt –, amely védi őt a leégéstől – mondta Bense Tamás.

Lokál-tipp:

Mielőtt elindulunk, kenjük be magunkat naptejjel, és vigyünk magunkkal egy kis üvegben hűtött vizet vagy üdítőt. Viseljünk napszemüveget és sapkát vagy kalapot.

 

Figyeljünk az állatokra

Nemcsak minket, hanem a velünk élő állatokat is megviseli az extrém meleg. Fontos, hogy naponta többször adjunk nekik friss vizet, sőt ilyenkor a jégkocka sem árt. Biztosítsunk hűvös helyet kedvenceink számára, ehhez segítséget nyújthat egy nedves törölköző vagy éppen a kifejezetten az állatoknak kifejlesztett hűtőpárna.

 

Itt osztanak vizet a fővárosban

Blaha Lujza tér

Széll Kálmán tér

Örs vezér tere

Deák Ferenc tér

Széll Kálmán tér

Hűvösvölgyi út

Flórián tér

Kálvin tér

Keleti, Nyugati és Déli pályaudvarok

 

Hétfőn jöhet az enyhülés

péntek: 35 fok, enyhén felhős

szombat: 35 fok, enyhén felhős

vasárnap: 33 fok, erős zivatarok

hétfő: 29 fok, erős zivatarok

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek