2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Külföld

Tovább nőtt az extrém hőség okozta halálozások száma Indiában

Hetvennyolcra emelkedett a szokatlan hőség okozta halálesetek száma az elmúlt két napban az észak-indiai Bihar államban – közölték hétfőn a hatóságok, akik kijárási tilalmat rendeltek el az extrém időjárás miatt.

A 45 Celsius-fokos napi csúcsértéket is elérő hőmérséklet miatt hozzávetőleg 130 embert kellett kórházba szállítani. Az áldozatok többsége ötven évnél idősebb.


Vasárnap mintegy 50 halottról számoltak be a hatóságok.

Gaja járás vezetői – ahol a legsúlyosabb a helyzet -, megtiltották a helyi lakosoknak, hogy az életbevágóan fontos munkát leszámítva elhagyják az otthonukat. Délelőtt 11 és délután négy óra között tilos az építkezés és minden kültéri munka is.

A hőgutát általában az erős napon való hosszas tartózkodás vagy a magas hőmérséklet váltja ki.

Az indiai meteorológiai szolgálat 40 fok feletti hőmérsékletet minősítenek kánikulának. Indiában 32 napig volt idén kánikula, azaz alig kevesebb ideig mint az 1988-as – legsúlyosabb – kánikula idején.

Rádzsasztán államban idén 50 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

2015-ben, amikor szintén nagy hőség tombolt a dél-ázsiai térségben, 3500 ember halt meg Indiában és Pakisztánban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

  Trump szeptemberben Lengyelországba látogat

  Donald Trump amerikai elnök megerősítette részvételét a második világháború kitörésének 80. évfordulóján rendezendő lengyelországi ünnepségeken – közölte csütörtökön a Wirtualna Polska lengyel hírportálnak adott interjúban Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes.

 • A migráció további gettósodáshoz vezet

  A migráció további gettósodáshoz vezet

  Hozzájárult a bevándorlás a szegénységi gócpontok felduzzadásához Németországban, állítja a Berlini Tudományos Központ két kutatója által készített tanulmány.

 • Terrortámadásra készülhettek Németországban

  Terrortámadásra készülhettek Németországban

  Feltételezhető terrortámadás előkészülete miatt több lakást átkutattak a rendőrök csütörtök hajnalban, és négy embert előállítottak Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország nyugati részén – jelentette az ARD német közszolgálati televízió.