2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Trump: Washington és Phenjan újrakezdi a nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat

Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat – jelentette be Donald Trump amerikai elnök vasárnap nem sokkal az után, hogy a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Trump a Kim Dzsong Unnal zárt ajtók mögött folytatott csaknem egyórás találkozója után újságíróknak hozzátette, reméli, hogy a felek átfogó megoldásra jutnak a kérdésben.


“Nem az számít, mennyi idő alatt csináljuk, csak az, hogy jól csináljuk” – szögezte le az amerikai elnök, hozzátéve, hogy néhány héten belül a felek felállítják a tárgyalásokat vezető küldöttségeiket. Bejelentette azt is, hogy a washingtoni delegáció élén Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Stephen Biegun, az amerikai kormányzat észak-koreai különmegbízottja áll majd.

Noha Trump nagyon pozitívan nyilatkozott a találkozójáról Kim Dzsong Unnal, kiemelve, hogy új fejezetet nyitnak Washington és Phenjan kapcsolatában, a sajtótájékoztatón azt is leszögezte, az Észak-Koreai szankciók egyelőre érvényben maradnak. Arra a kérdésre, miszerint lehetséges-e az enyhítésük, Trump annyit válaszolt: “bármi megtörténhet a tárgyalások során”.


A héten Robert Ashley altábornagy, az Egyesült Államok katonai hírszerzésének vezetője a Fox televíziónak adott interjújában azt mondta, véleménye szerint Kim Dzsong Un nem áll készen országa atomfegyver-mentesítésére.

A találkozót ugyanakkor kedvezően értékelte Ferenc pápa, aki szerint Koreában a tárgyalási kultúra jó példáját láthatta a világ. “Azzal az imádsággal üdvözlöm a (tárgyaló) feleket, hogy egy ilyen jelentős gesztus újabb lépést jelentsen a béke útján, mégpedig nem csupán a Koreai-félsziget, hanem az egész világ számára” – mondta a katolikus egyházfő vasárnapi Úrangyala imádságában.

Kapcsolódó Cikkek