EUR: 323,30 Ft
CHF: 291,50 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Nagykanizsa

Új filmet forgat Lendvai Kristóf

Új kisjátékfilmet készít Lendvai Kristóf, akinek Majdnem eltoltam című tavalyi alkotása – ami mostantól nyilvánosan is elérhető – több hazai és nemzetközi filmfesztiválra is eljutott. Az új, Félúton című kisjátékfilm forgatása pünkösdhétfőn kezdődött és a hét végéig tart. A szereplők ezúttal is a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészei.

A 17 éves nagykanizsai gimnazista most készülő filmje komoly társadalmi problémával, a válással és az azt elszenvedő gyerekekkel foglalkozik, de szól a felnőtté válásról, az útkeresésről, a magunkra utaltságról és az önállóságról. Mint a rendező elárulta, a nagyjából 35 perces film középpontjában egy kamasz áll, akinek a szülei hangos veszekedések közepette válni készülnek, a fiú ezért megszökik otthonról. Útközben különféle emberekkel találkozik, kalandokba keveredik, mire a végén rádöbben, hogy neki mégis haza kell mennie.


A Félúton című film szereposztása igazán minőségi, hiszen remek művészek állnak kamera elé: Bellus Attila, a Jászai-díjas Besenczi Árpád, a Gobbi Hilda-díjas Czegő Teréz, az Aase-díjas Ecsedi Erzsébet, Hertelendy Attila, a Máriáss- és Soós Imre-díjas Lőrincz Nikol, Magyar Cecília és Szakály Aurél mellett a főszerepet Herold Levente alakítja, aki a tavalyi Majdnem eltoltam főhőse is volt.

Olvasópróba. A kitűnő színművészek élvezik a közös munkát a fiatal rendezővel

A forgatókönyvet Lendvai Kristóf ötlete alapján a Belgiumban élő magyar író, Mészáros Gyula írta, akinek egy művét korábban olvasta Kristóf, s akkor figyelt fel rá, majd idővel felkérte a közös munkára.


A filmforgatás június 10-én kezdődött, és különlegessége az is, hogy több településen dolgozik majd a stáb, a helyszínek között van Zalaegerszeg, Letenye és a régi közúti határátkelő, illetve Kiskutas és Lakhegy. A vágás, az utómunkák és az angol fordítás után a film várhatóan augusztus végére készül el. A munkát számos vállalkozás mellett Nagykanizsa önkormányzata is támogatja.

Kristóf tavalyi filmje, a szintén zalaegerszegi színművészekkel forgatott Majdnem eltoltam különdíjat nyert a 25. Országos Diákfilmszemlén és a 63. Országos Függetlenfilm Fesztiválon, a XIV. Göcsej Filmszemlén versenyen kívül, díszvendégként mutatták be, illetve szerepelt a 6. Savaria Filmszemle és a 15. Vas-Film versenyprogramjában. Idén áprilisban – egyedüli magyarként ebben a kategóriában – bejutott az egyesült államokbeli West Chester International Film Festival 18 év alatti filmkészítők számára meghirdetett szekciójába, illetve beválogatták a londoni Lift-Off Film Festival First-Time Filmmaker versenyébe is. A Majdnem eltoltam mostantól már bárki által megtekinthető a legnagyobb videómegosztó portálon.

Kapcsolódó Cikkek