EUR: 323,68 Ft
CHF: 291,27 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Belföld

Újabb fordulat az ellenzéki roncsderbin! A balliberálisok most adót emelnének

Karácsony Gergely, az ellenzéki roncsderbi egyik résztvevője újabb remek ötlettel állt elő, mégpedig a balliberálisok mániájával, az adóemeléssel. A Magyar Nemzet most Boros Imrét, egykori minisztert kérdezte legújabb ingatlanadós ötletéről.

„Igazi, Karácsony Gergelyre jellemző megnyilvánulás volt az ingatlanadó ötlete, az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje ismét jó nagyot fújt közelről a nullás lisztbe” – jelentette ki a lapnak Boros Imre, az első Orbán-kormány minisztere. Szavai szerint a hangzatos bejelentés a kevésbé tájékozott szavazóknak lehet vonzó.


„A Karácsony által említett módon ingatlanadót bevezetni egy kerületi testületnek – polgármesternek pedig végképp – nincs jogi lehetősége. A javaslatot át kellene futtatni a parlamenten, és adott esetben az adótörvények átírása is szükséges lenne.”

„Továbbá azt sem lehet tudni, hogyan húznák meg az 500 milliós értékhatárt, például bekerülési vagy becsérték alapján, és az sem világos, hogy mennyiben befolyásolná a lokáció az ugyanolyan méretű és minőségű, de az ország különböző részein elhelyezkedő ingatlanok árát” – fejtette ki a közgazdász, hozzátéve: súlyos társadalmi igazságtalanságokhoz vezethetne Karácsony elképzelésének megvalósítása.


Megjegyezte: az is felmerül, hogy csak a személyes tulajdonra vonatkozna-e az adó vagy cégingatlanokra is. (Érdemes megjegyezni azt is, ha kivetnék az ingatlanadót, az eredeti értékhatárt később meg lehetne változtatni, így az 500 milliónál kisebb értékű házakat, lakásokat is terhelhetné.) A szakember arra is emlékeztetett: a balliberális Horn-, majd a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányokat végigkísérték az ingatlanadóval kapcsolatos tervek, kísérletek – írja a Magyar Nemzet.

„Először a Horn-kormány idején, 1997-ben került szóba az ingatlanok megadóztatása, de a közelgő választások miatt a parlament elnapolta az ötletet. Legközelebb Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején, 2003-ban a László Csaba irányította PM állt elő egy tervezettel, amely a sajtón keresztül kiszivárgott, és az MSZP vezérkarának nyomására a tárca végül visszatáncolt. Néhány évvel később, az Élet és Irodalom 2006. április 29-i számában jelent meg az Utolsó esély című tanulmány, amelynek balliberális közgazdász szerzői – Bokros Lajos, Bauer Tamás, Csillag István és Mihályi Péter – leszögezték, hogy terveik szerint az ingatlanadó lenne a közteherviselés átalakításának sarokpontja. Ugyanezen év őszén több cikk is megjelent pénzügyminisztériu­mi forrásokra hivatkozva, hogy új – közte az ingatlanokat terhelő – adóterhek bevezetésén gondolkodik az MSZP–SZDSZ-kormány. Az ezt követő egy évben az ingatlanadóügyben tapasztalt kommunikációs zűrzavart Gyurcsány Ferenc miniszterelnök zárta le a parlament 2007-es első őszi ülésnapján, egy időre újra elvetve az új adónem bevezetésének lehetőségét. Amikor a világválság és a rossz gazdasági, társadalmi döntések miatt már csak vergődő Gyurcsány-kormány 2009-re tolta az egységes ingatlanadó bevezetését, megszegte az Euró­pai Uniónak a konvergenciaprogramban tett ígéretét. Karácsony ebben az időszakban, 2002 és 2008 között a Miniszterelnöki Hivatal koordiná­ciós államtitkárságán dolgozott politikai tanácsadóként. Gyurcsány utódja, Bajnai Gordon a Magyar Televízió Este című műsorában 2009. május 21-én beszélt újra az ingatlanadóról, amely szerinte csak az emberek öt százalékát érintené. Az Országgyűlés 2009 júniusában szavazta meg az új adóterhek bevezetését, azonban végül az Alkotmánybíróság 2010. januá­ri ülésén alkotmányellenesnek találta, és visszamenőleg megsemmisítette a vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó részeit.” – idézi a portál a közgazdászt.

„Karácsony Gergelyt megelőzően Botka László, az MSZP kérészéletű miniszterelnök-jelölte kampányolt 2017-ben vagyonadó bevezetésével. Szeged szocialista polgármesterének „Fizessenek a gazdagok!” szlogenje órásplakátokon kísértett a házfalakról, és az utak mentén addig, amíg a miniszterelnök-jelöltséget kénytelen volt átadni a zuglói polgármesternek.” – tudatja a portál Boros Imre szavait.

Miközben az ellenzéki casting szereplőinek megint csak adóemelés jut eszébe, a kormány történelmi költségvetést és adócsomagot nyújtott be. Soha nem volt még olyan, mint jövőre lesz: egyetlen adó sem emelkedik, csak adócsökkentések lesznek – számol be az Origo

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Negyvenöt kilométernyi fővárosi földutat aszfaltoznak az év végéig

  Negyvenöt kilométernyi fővárosi földutat aszfaltoznak az év végéig

  Várhatóan negyvenöt kilométernyi fővárosi földutat aszfaltoznak le az év végéig a budapesti útépítési program keretében, ez a földutak mintegy húsz százalékát jelenti – közölte a program koordinációjáért felelős miniszteri biztos szerdán Budapesten újságírókkal, hozzátéve: a program második üteme folyamatban van.

 • Tiszteletbeli doktori címet kapott Matolcsy György

  Tiszteletbeli doktori címet kapott Matolcsy György

  Tiszteletbeli doktori (Doctor Honoris Causa) címet adományozott Matolcsy Györgynek a Kaposvári Egyetem Szenátusa, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán vette át az egyetem legmagasabb szintű elismerését – közölte a jegybank az MTI-vel.

 • A magyar cégek optimisták a gazdaság várható alakulásáról

  A magyar cégek optimisták a gazdaság várható alakulásáról

  Az európai átlagnál optimistábbak a magyar cégek a gazdaság várható alakulásáról, közel harmaduk belátható időn belül egyáltalán nem számít recesszióra, míg Európai átlagban a cégek 30 százaléka nyilatkozott így – derült ki a követeléskezelő Intrum 29 országra kiterjedő kutatásából.