EUR: 331,34 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Egyéb IV.kerület

Újra megnyitná az Árpád Kórházat a kerület

Wintermantel Zsolt polgármester javaslatára az újpesti képviselő-testület úgy döntött, hogy az egykori Árpád Kórház ingatlanát térítésmentesen Újpest tulajdonába kéri a magyar államtól.

A kerületi önkormányzat kiemelt fontosságot tulajdonít az újpesti polgárok helyben történő, megfelelő színvonalú egészségügyi, szakorvosi ellátásának. Ezt bizonyítja a 2011 óta városi tulajdonba került szakorvosi rendelő rendszeres fejlesztése, de a folyamatos és jelentős saját pénzügyi támogatásoknak köszönhetően a háziorvosi ellátóhálózat háttérintézményei is megújultak.

Évek óta áll üresen az egykori kórház

Újpest emblematikus épületegyüttese, az Árpád Kórház majd egy évszázadon át szolgálta a város polgárainak gyógyulását. Mára a jelenleg a magyar állam tulajdonában lévő ingatlan az elmúlt négy évtized elmaradt fejlesztései miatt elavult, rossz műszaki állapota miatt pedig bezárták. A polgármester elmondása szerint a kerületiek minőségi orvosi ellátásának alappillére, a színvonal emelésének záloga lehet az egykori kórház tulajdonjogának megszerzése, majd állami támogatással, pályázatokkal a helyi egészségügyi szolgáltatásba való bevonása. Ezért a képviselő-testület határozatának értelmében a város bejelentette igényét a kórházi ingatlanra, kérve annak ingyenes átadását és a vagyonkezelői jog törlését. A testület úgy nyilatkozott, hogy a tulajdonba adás érdekében felmerülő költségeket az önkormányzat vállalja.
Gyerekkórháznak épült
Az Árpád Közkórház 1905-ben Újpesti Gyerekkórházként jött létre, de 1918-ban felnőttek ellátására is alkalmas egységekkel egészítették ki. 1939-ben kapta az Árpád Kórház nevet. Itt működött 2007. áprilisig a III. sz. belgyógyászati osztály, illetve 2012-ig a Budapestet és vonzáskörzetét is ellátó baleseti sebészeti osztály, amelynek feladatkörét 2012 júliusától a Honvéd Kórház vette át. A központi laboratórium is itt kapott helyet, és 1998-ban itt épült a korszerű központi intenzív terápiás osztály. A kórházat 2014-ben bezárták, azóta üresen áll.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.