2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Észak-koreai területen futott össze Donald Trump és Kim Dzsong Un

A Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben találkozott és kezet fogott egymással vasárnap Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, ezt követően Trump első amerikai elnökként észak-koreai területre lépett.

“Nagy nap ez a világ számára. Azt jelenti, hogy véget vetünk a múltbeli ellenségeskedésnek, és megpróbálunk új jövőt teremteni” – jelentette ki Trump a helyszínen újságíróknak. Arra a kérdésre, meghívja-e Kim Dzsong Unt a Fehér Házba, azt felelte: “Akár azonnal”.


Az észak-koreai vezető újságíróknak reményét fejezte ki, hogy Trump átlépése észak-koreai területre – amelyet bátor lépésnek nevezett – javítani fogja a két ország kapcsolatát: “Magyunk mögött hagyjuk a múltat és a jövőt építjük”. Hozzátette azt is, megtiszteltetésnek venné, ha Trump ellátogatna Phenjanba.

/Fotó: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Maga Trump a “történelmi sétán” nagyszerű barátságnak nevezte a közte és Kim Dzsong Un között lévő kapcsolatot.


A két vezető a kézfogás után az övezet dél-koreai oldalán zárt ajtók mögött is megbeszélést folytatott egymással.

Trump szombat este érkezett Dél-Koreába, a G20-országcsoport oszakai találkozója után, ahol megbeszéléseket folytatott Mun Dzse In dél-koreai államfővel.

Az amerikai elnök a hónap folyamán korábban már bejelentette, hogy levelet kapott Kim Dzsong Untól, aminek a tartalmát “csodálatosnak” és “meleg hangúnak” nevezte, bár a részleteiről nem számolt be. Ugyanekkor kifejtette: arra számít, “valami pozitív” dolog történik majd Washington és Phenjan viszonyában. A két ország kapcsolatát “nagyszerűnek” minősítette.

Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsong Unnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt.

Új fejezetet remél Donald Trump Washington és Phenjan kapcsolatában

Az Egyesült Államoknak és Észak-Koreának maga mögött kell hagynia az ellenségeskedéssel teli múltat, és új fejezetet kell nyitnia a kétoldalú kapcsolatokban – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsong Unnal közös sajtótájékoztatóján vasárnap a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben.

Az amerikai elnök nagyszerű barátságnak nevezte a Kim Dzsong Unhoz fűződő viszonyát, amikor a két vezető a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetből néhány pillanatra észak-koreai területre lépett.

Az észak-koreai vezető bátor döntésnek nevezte, hogy Trump átlépett Észak-Koreába, hangoztatva: “Magyunk mögött hagyjuk a múltat és a jövőt építjük”.

Kapcsolódó Cikkek