EUR: 325,89 Ft
CHF: 294,25 Ft
2019. július 19., péntek
Emília

Külföld

Van Gogh napraforgói jelentősen “megkoptak” az elmúlt 130 évben

Vincent van Gogh napraforgókat ábrázoló sorozatának színei jelentősen “megkoptak” az elmúlt 130 évben – derült ki az 1889-es Napraforgók című festmény tudományos vizsgálatakor. Az amszterdami Van Gogh Múzeum csütörtökön mutatta be a kutatás eredményeit a Van Gogh és a napraforgók című kiállításán.

Van Gogh (1853-1890) 1888 és 1889 között öt változatban készítette el a virágokat vázában ábrázoló alkotását. A legjobban sikerült művei közé tartozó festmények különböző országok múzeumaiban láthatóak.


A legújabb technikai módszerekkel készített vizsgálatok kimutatták, milyen pigmenteket és színkeverékeket használt a festő a világhírű festményen. Az egyik vörös tónus különösen fényérzékeny volt és gyorsan elhalványult, az egyik sárga pedig gyorsan besötétedett.

“Az eredeti színárnyalatok nagyrészt eltűntek” – mondta Nienke Bakker, a múzeum szakértője.

A festmény két részletét a múzeum az eredeti állapotoknak megfelelően rekonstruálta, hogy megmutassa, milyenek voltak az eredeti színek. “Az egyik virág közepe tulajdonképpen lila volt, ma viszont már világoskéknek tűnik” – állapították meg.

A festményt viszonylag könnyen restaurálták. A később rákerült lakkot viszont nem tudták eltávolítani, mivel különben károsodtak volna a színrétegek.

A múzeum pénteken nyíló és szeptember 1-jéig tartó kiállítása 23 festmény alapján meséli el a Napraforgók keletkezésének történetét.

Van Gogh már 1886-ban Párizsban megfestette a napraforgókat ábrázoló első csendéleteit. “A hála szimbólumai” – írta a képről a festő. Az alkotás barátjára és kollégájára, Paul Gauguinre is mély benyomást tett. Maga Van Gogh is az egyik legjobb művének nevezte a Napraforgókat.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Mondd, hogy csííz!

  A nap képe: Mondd, hogy csííz!

  Sokan úgy gondolják, hogy a természetfotózás egy igen unalmas szakma, hiszen van, hogy órákat, sőt napokat kell várni a megfelelő témára különféle álcákba bújva.

 • Biztonsági alkalmazott lopott az adóhatóságtól

  Biztonsági alkalmazott lopott az adóhatóságtól

  Elfogtak egy húszéves bolgár kiberbiztonsági alkalmazottat, mert vélhetőleg részt vett az adóhatóság elleni hackertámadásban, amelynek során bolgár adófizetők millióinak személyes adatai kerültek illetéktelenek kezébe.

 • Megúszta a büntetést a gyilkos migráns

  Megúszta a büntetést a gyilkos migráns

  A francia bíróság szerint füves cigaretta hatása alatt állt, ezért nem vonható felelősségre az a Maliból származó muszlim migráns, aki 2017-ben saját, párizsi otthonában gyilkolt meg egy 66 éves, zsidó származású nyugdíjas nőt.