EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Belföld

500 ezer magyar horgászik

Alig öt év alatt szinte megduplázódott a hazai vizeken legálisan pecázó horgászok száma, csaknem félmillióan rendelkeznek állami horgászjeggyel. Mindez a horgászati „bürokráciacsökkentés” eredménye, amely nyomán hat okmány helyett egyetlen horgászkártyával lehet nekiindulni a halakban gazdag vizeknek.

Elképesztő reneszánszát éli a horgászat az elmúlt években. Míg 2014-ben még csak 280 ezren rendelkeztek horgászengedéllyel,  mostanra több mint 495 ezren váltották ki az állami horgászjegyet.


/Fotó: Illusztráció – Profimedia, DPphoto

– A jelek szerint a jogszabályi környezet megváltoztatása a vártnál is komolyabb eredményt hozott – szögezte le lapunk kérdésére válaszolva dr. Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke. – Azért is kezdtünk bele az okmányrendszer reformjába, hogy a horgászatot kivezessük a szürkegazdaságból, de ezzel nem érjük be. A fogási napló online feltöltési lehetőségével tovább dolgozunk azon, hogy mindenki könnyebben, gördülékenyebben hódolhasson e nemes sportnak, amelynek évek óta nagykövetei is vannak Magyarországon, és hiszem, hogy az ő szerepük is elvitathatatlan a horgászat népszerűsítésében.

Walter mindent visz

Igazi legendának számít a hazai horgászsportban Walter Tamás, aki 1998 óta tartó versenyhorgász karrierje alatt ez ideig összesen 34 CIPS (Nemzetközi Sporthorgászszövetség) világbajnoki címet szerzett, Európa-, valamint kétszeres egyéni világbajnok.

Ráadásul náluk a horgászat családi életforma, felesége, Walter-Barna Diána szintén horgászvilágbajnok.

Az is tény, hogy a természetes vizeink rekreációs képességén sokat dobott, hogy megszűnt hazánkban a kereskedelmi célú halászat, viszont mindeközben olyan eredményeket sikerült a magyar versenyzőknek felmutatni a sportágban, amely nagyot lendített a horgászfelszerelések hazai piacán is.


Kiváló vizek a főváros körül

  • A Dunán is sokan horgásznak, egyik kedvenc horgászhely az Újpesti-öböl, de a folyó délebbi szakaszán, a Ráckevei-Duna-ágat is kedvelik a pecások.
  • Törökbálinti-tó (elsősorban bojlis és pergetőhorgászoknak).
  • Maconkai-víztározó.
  • Carplove horgászközpont (Rocky-tó, Big Ponty-tó, Bumeráng-tó, Szórakozta-tó)
  • Csörög, Ordas-tavak.
  • Tatai Öreg-tó.
  • Dunaharaszti, Joker-tó.
  • Dunavarsány, Moby Dick horgásztó.

Kapcsolódó Cikkek