2019. augusztus 23., péntek
Bence

Életmód

A betegség szaga és a szerelem illata

Nem csak a kutyák, de mi emberek is ki tudjuk szagolni akár a szerelmet, akár a betegséget, ha  – képzavarral élve – hallgatunk az orrunkra, és felismerjük a jelzéseit. Más szaga van ugyanis az edzés utáni izzadtságnak és a betegséget jelzőnek. A lelkiállapotnak is lehet illata, de a párválasztás is orrban dől el.

Sokszor nem is vagyunk tudatában annak, hogy valaki miért nem jön be, pedig akinek már a szagát se bírjuk, az azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel DNS-állománya nem tér el annyira a miénktől, mint egy azé, akivel működik a kémia. Ilyenkor a feromonok irányítanak. A  szaglászós kiválasztást azonban alaposan összekeverhetik a piperék és a parfümök, ám a vágykeltő molekulákat nem lehet mesterségesen előállítani. Lelki problémákra is utalhat a bőr szaga: depressziónál például poshadt bűz tapasztalható, ami jelzi, hogy a szervezet működése lelassult, képletesen szólva állóvíz az ember élete.


A Psychological Science szaklapban publikált korábbi tanulmány szerzői azt állítják, ha egy jókedvű barátunkat megszagoljuk párszor, és máris jobb kedvünk lesz. A kutatásban önkénteseknek boldog, rémült vagy ideges emberek izzadtságát kellett megszagolniuk. Az eredmény az lett, hogy a csoport minden tagja átvette az adott izzadtság tulajdonosának lelki állapotát.

A szagok a betegséget is jelzik:  az élesztőre emlékeztető hüvelyi fertőzést jelez, a cukorbetegek almalé és pörköltcukorszagot áraszthatnak magukból, daganatos megbetegedéseknél szúrós záptojás- és acetonszag jelentkezik, izületi bántalmaknál gyakori a savanykás szúrós szag.  A rossz leheletet egy apró kellemetlenségre is figyelmeztethet, ha keveset ittunk és kiszáradt a szánk. Ha azonban a lehelet ivás és fogmosás  után is kellemetlen szagú, az oka ínyprobléma,  torok- vagy tüdőfertőzés is lehet.


Kapcsolódó Cikkek

 • Ismét lesz Sajtfesztivál

  Ismét lesz Sajtfesztivál

  Valóságos sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

 • A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A lélek gyógyulásához nem feltétlenül a terápia az egyetlen megoldás– állítja Gilányi Attila, aki saját bőrén tapasztalta, hogy egy intenzív, egy-két napos program is segíthet teljességgel átértékelni az életünket.

 • Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula író a budai kakaspecsenye mellé ajánlja köretként a tojásos burgonyapürét, ami a gyerekek egyik kedvenc étele lehet, mert könnyű, ízletes, és ami a legfontosabb: krumpliból van!