EUR: 326,36 Ft
CHF: 294,66 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Belföld

A budapestiek nem akarnak új főpolgármestert

A Nézőpont Intézet 500 fős, a fővárosi választókra reprezentatív mintán érdeklődött a főpolgármester-választás esélyei felől. Ahogy 2018-ban országosan, úgy 2019-ben a fővárosban is elmondható, hogy nincs váltóhangulat.

A budapestiek 51 százaléka jelezte azt, hogy elégedett Tarlós István főpolgármester munkájával, és csupán 40 százalékuk mondta azt, hogy elégedetlen.


Márpedig egy ellenzéki jelöltnek a hivatalban lévő főpolgármesterrel elégedett szavazókat szinte lehetetlen megnyernie az előttünk álló 3 hónapban, különösen, ha többen is jelentkeznek e feladatra.

A baloldal előválasztását ugyan Karácsony Gergely nyerte meg, de Puzsér Róbert (független) vagy Sermer Ádám (liberális) személyében lesznek versenytársai az ellenzéki, elégedetlen szavazókért.

A Kálmán Olga bukását hozó előválasztás eredménye sem javított Karácsony Gergely esélyein. Az egy az egy elleni küzdelemben, figyelmen kívül hagyva a többi ellenzéki jelöltet, nem történt érdemi elmozdulás az előválasztást követően.


Tarlós Istvánra a budapestiek 46, Karácsony Gergelyre 38 százalékuk szavazna most vasárnap.

A Nézőpont Intézet június közepi, az előválasztás előtt készült kutatásához képest ez a hibahatáron belüli elmozdulás mindkét jelölt esetében. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a baloldali selejtező ugyan megerősítette a zuglói polgármester hatalmi helyzetét az ellenzéki oldalon, de jottányit sem javított az esélyein.

Tarlós: én nyugalmat akarok, és megvédem a várost

“Én nyugalmat akarok, és megvédem a várost. Karácsony Gergely (Gyurcsány nyomán) tüntetést, +forradalmat+, szakadatlan háborúskodást ígér. Ráerőltetné a városlakókra a feszültséget. Karácsony gerillaharcról álmodik” – írta Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent nyílt levelében.

A politikus szerint: “Karácsony nem is beszél Budapest tényleges problémáiról, valószínűleg mélységében nem is ismeri azokat. A lényeg, hogy Gyurcsány irányíthassa. Gyurcsány Ferenc mindenáron vissza akarja szerezni a hatalmat, ha nem is formálisan, de úgy, mint mondjuk Teng Hsziao-ping. A történetnek ez a lényege, a többi halandzsa.”

A nyílt levélben Tarlós István leszögezi, hogy ab ovo nem zárkózik el a vitától, de hozzáteszi, hogy “nem az ő szabályaik szerint”. “Tehát hogy +Gulyás Marcik+, Magyar Györgyök, netán maga Karácsony majd +javasolják+ a témákat, utána pedig a +vitavezetők+ (vagy más) a színfalak mögött a +Gerivel+ esetleg megkonzultálják, betanultatják azokat, hát olyat vagy hasonlót biztosan nem játszunk” – fogalmaz a főpolgármester.

A városvezető a nyílt levélben kitér az elmúlt kilenc év eredményeire, egyebek mellett a 4-es metró befejezésére, a budai fonódó villamos megépítésére, a Széll Kálmán tér megújítására, számos közterület, közpark rekonstrukciójára, fejlesztésére, valamint már beindult, illetve beinduló fejlesztésekre, mint például a Lánchíd és teljes környezete felújítása, a Blaha Lujza tér és a Széna tér rekonstrukciója.

Kapcsolódó Cikkek

 • Külföldről nem lehet majd szennyvíziszapot behozni

  Külföldről nem lehet majd szennyvíziszapot behozni

  A szennyvíziszap külföldről történő behozatalát a magyar hatóságok a jövőben nem fogják engedélyezni – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Szarka Tamás a költészetről, Tusványoson

  Szarka Tamás a költészetről, Tusványoson

  Szarka Tamás immár 40 éve áll színpadon. Dalaira a már jól ismert, sajátos stílus jellemző irodalmi értékű szövegvilága mellett. Zenéje és versei hatnak az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre.

 • Orbán-Bach találkozó: Budapest elismert sportfőváros

  Orbán-Bach találkozó: Budapest elismert sportfőváros

  A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fennállásának 125. évfordulójáról és a nemzetközi sportvilág legfontosabb kérdéseiről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Bach, a NOB elnöke csütörtökön a Karmelita kolostorban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.